Ga naar de inhoud
Home » Zwangerschapsyoga: Iets voor jou?

Zwangerschapsyoga: Iets voor jou?

yoga zwangerschap

Wat is zwangerschapsyoga?

Het is een rustige vorm van yoga die rekening houdt met de veranderlijke noden van je lichaam tijdens de zwangerschap. Yoga tijdens de zwangerschap biedt ondersteuning en versterkt de spieren en gewrichten tijdens de veranderingen door de invloed van de zwangerschapshormonen. Spieren en gewrichten worden tijdens de zwangerschap flexibeler, maar ook vatbaarder voor kwetsuren.

Is het iets voor mij?

Als je een toekomstige moeder bent, dan is het waarschijnlijk wel goed voor jou. Veel mensen zeggen dat zwangere vrouwen geen enkele vorm van inspanning mogen doen. Maar zwangerschapsyoga kan de uitzondering op de regel zijn.

Wanneer je een beginnende yogi bent, kan je best eerst advies vragen aan je arts voor je aan een nieuw soort inspanning gaat beginnen. Zeker als het gaat over zwangerschappen. Wanneer je al een tijdje yoga beoefende voor je zwanger werd, moet je dit wel zeker laten weten aan je yoga leraar. Anders kan het zijn dat je uw eigen gezondheid en dat van je ongeboren baby in gevaar brengt.

Bepaalde yoga soorten en houdingen kunnen voor extra spanning op je lichaam zorgen, vooral op je rug en je buikspieren. Je yoga instructeur moet ervaren zijn in yoga te geven aan zwangere vrouwen. Als ze dit niet zijn, moeten ze je een gespecialiseerde zwangerschapsyoga instructeur kunnen aanraden.

De voordelen van yoga tijdens de zwangerschap

Zwangerschapsyoga zorgt ervoor dat je buikspieren sterk blijven, helpt je om een juiste houding te behouden en kan sommige zwangerschapspijnen verlichten. Veel experts van yoga zeggen dat zwangerschapsyoga de beste oefening is voor toekomstige moeders. Het helpt je om goede ademhalingstechnieken te ontwikkelen die zeker van pas kunnen komen tijdens het bevallen.

Wat kan ik ervan verwachten?

Wanneer je meedoet aan zwangerschapsyoga, kan je veel ademhalingswerk verwachten. De oefeningen zullen ook trager worden uitgevoerd dan bij een normale les en je zult waarschijnlijk veel toekomstige moeders tegenkomen met dezelfde ingesteldheid.

Wanneer je aan de eerste les deelneemt, wees je dan bewust van je eigen limieten. Luister naar je lichaam, als je enige pijn of ongemak voelt, doe het dan een beetje rustiger aan. Laat je instructeur weten als je het moeilijk hebt met bepaalde houdingen of stretchoefeningen. Hij/zij zal je dan tips geven om je het aangenamer en/of gemakkelijker te maken.

Veiligheid eerst!

Tijdens je zwangerschap maakt je lichaam een hormoon (relaxine) aan dat er voor zorgt dat je botten en ligamenten zachter worden om plaats te kunnen maken voor de baby. Hierdoor zijn je ligamenten kwetsbaar voor over-stretchen. Dus probeer zeker niet verder te gaan bij het stretchen als normaal. Pas vooral op voor je knieën.

Stop met het uitvoeren van houdingen waar je op je rug ligt. Dit zal er meestal voor zorgen dat er minder bloed naar je baarmoeder loopt. Hierdoor kunnen sommige moeders duizelig worden. Als e rook maar iets pijn doet, verander dan je houding en stretch minder intens. Onthoud dat je lichaam een wonder aan het maken is, dus probeer alles zo rustig mogelijk uit te voeren.

Heb je ooit al aan zwangerschapsyoga meegedaan? Of wil je het graag eens proberen? Laat dan een reactie achter.

Geef een reactie