Ga naar de inhoud
Home » Yoga oefeningen: Savasana – Lijkhouding

Yoga oefeningen: Savasana – Lijkhouding

yoga savasana

Zelfs wanneer je ontspant, kan je het beste uit jezelf halen. Zorg er alleen voor dat je het goed doet. Savasana of de ”lijkhouding” kan op het eerste zicht een gemakkelijk houding lijken die je tussen andere asanas of op het einde uitvoert. Maar deze oefening vergt een heleboel concentratie en zal zich evolueren na veel te oefenen.

Voordelen

Wanneer je deze houding goed uitvoert, kan je van de volgende voordelen genieten:

  • Stimuleert je bloedsomloop
  • Vermindert de vermoeidheid
  • Kan je misselijkheid en slapeloosheid verminderen
  • Verbetert je mentale concentratie

Savasana: stap voor stap

1. Bij Savasana is het belangrijk dat je lichaam zich in en neutrale positie bevindt. Zit op de grond met gebogen knieën, je voeten plat op de grond en leun zachtjes achterover op je onderarmen.

2. Adem in en strek langzaam je rechter been, plaats je hiel op de grond en probeer deze even in de grond te duwen zodat je been zich verder strekt en ontspan dan je been. Daarna doe je hetzelfde voor je linkerbeen. Draai beide benen naar binnen toe en daarna naar buiten. Ontspan ze zodat je voeten lichtjes naar buiten liggen. Probeer ervoor te zorgen dat je beide voeten even ver naar buiten liggen.

3. Leg je plat op je rug en steek je armen in de lucht onder een rechte hoek met je lichaam. Schommel lichtjes van links naar rechts en probeer je schouders plat tegen de grond te houden. Laat dan je armen los en leg ze naast je met de handpalm naar boven. Probeer ook hier weer ze even ver van je lichaam te leggen.

4. Draai je hoofd van de ene kant naar de andere om je ruggengraat goed te plaatsen. Eindig met je neus recht naar boven.

5. Stretch jezelf uit alsof iemand je hoofd wegtrekt van je voeten. Houd je schouders tegen de grond en weg van je nek. Kantel je bekken zodat je zoveel mogelijk de grond raakt.

6. Laat je ademhaling vanzelf komen, maar probeer wel vanuit je buik te ademen. Sluit je ogen.

7. Blijf 5 minuten in deze houding liggen voor elke 30 minuten je getraind hebt. Probeer aan zo weinig mogelijk te denken en je alleen maar op je ademhaling te concentreren.

8. Om recht te komen, breng je je knieën naar je borst en rol je op je zij tijdens je uitademt. Het liefst op je rechterzijde. Breng jezelf rustig terug naar een zittende positie.

Aanpassingen

Hoewel je voor savasana eigenlijk vooral veel plaats nodig hebt om op de grond te kunnen liggen, zijn er toch enkele yoga accessoires die het je comfortabeler kunnen maken.

Yoga bolster

Je kunt de bolster onder je knieën plaatsen tijdens de savasana. Dit is vooral aangewezen als je pijn hebt in je onderrug. Schuif de bolster gewoon onder je knieën voor je gaat liggen. Doordat je knieën hoger liggen, zorg je ervoor dat er minder spanning staat op je onderrug. Als je geen bolster hebt, kan je dit ook doen met een opgerold yoga deken.

Yoga deken

Je kunt de deken op verschillende manieren gebruiken en niet alleen als vervanging van de bolster. Leg de deken op je dijen voor extra gewicht. Dit kan heel goed voelen. Als je meer dekens hebt, kan je er enkele opstapelen. Als je het koud hebt, kan je moeilijk ontspannen. Leg dan je yoga deken gewoon over je hele lichaam. Dit is vooral het geval in studio’s waar je de temperatuur zelf niet kunt regelen.

Oogkussen

Zoals het gewicht van een deken op je dijen, kan het gewicht van een oogkussen over je ogen heel ontspannend werken. Vroeger werd dit meer gebruikt in de yoga studio’s, omwille van hygiëne wordt het nu minder gebruikt. Dus koop er zelf één of leg een zakdoek of iets anders tussen het oogkussen en je gezicht.

Wat vind jij van deze asana en gebruik je accessoires of niet?

Geef een reactie