Ga naar de inhoud
Home » Yoga Accessoires: Yoga Riem, Yoga Blokken

Yoga Accessoires: Yoga Riem, Yoga Blokken

Yoga Accessoires: Yoga Riem, Yoga Blokken

Je hebt je eigen yoga mat gekocht en bent gekleed om yoga te beoefenen, wat volgt er nu?

De startersgids voor yoga accessoires

Wat we in het Westen kennen als “Yoga” is voornamelijk gebaseerd op een combinatie van Patanjali’s Yoga Sutras en de Hatha Yoga Pradipika wat populair werd door B.K.S. Iyengar. Een van redenen waarom de aanpak van Iyengar zo toegankelijk was voor veel mensen ligt in het gebruik van de verschillende yoga accessoires die hij introduceerde. Hierdoor zijn sommige complexe asanas iets gemakkelijker qua uitvoering.

Wat heb je echt nodig?

Wanneer je juist begint kan de overvloed aan verschillende accessoires overweldigend zijn. Hoe populairder yoga wordt, hoe meer men de consument aanspoort om alles te kopen. Hier vind je de basis accessoires die je nodig hebt buiten het essentiële (yoga kledij en een yoga mat).

Yoga riemen

Het hulpmiddel waar de meeste beginnende yoga studenten voordeel van hebben is de yoga riem. Het is goedkoop, simpel, nuttig en je zal het zelfs later als gevorderde yogi nog goed kunnen gebruiken.

Waarop moet je letten

Een typische yoga riem heeft een lengte tussen 1.8 meter en 2.7 meter. Hij is gemaakt van zacht katoen of van hennep. Er is een gesp zodat je er veilig een lus van kan maken. Hoe groter je bent, hoe langer de yoga riem zal moeten zijn. Kortere riemen kan je indien nodig aan elkaar gespen om zo een langere yoga riem te maken.

Eerst thuis proberen

Om dit thuis uit te proberen, kan je een zacht lint/koord gebruiken (zoals dat van je badjas). Wanneer je de riem tijdens je asanas gebruikt is het belangrijk dat je de gesp niet tegen je huid laat komen.

Wanneer kan ik hem gebruiken?

Je kan de yoga riem proberen te gebruiken bij Paschimottasana. Terwijl je voeten gebogen zijn en je benen uitgestrekt zijn en tegen de vloer liggen, kan je de riem rond de bal van je voeten wikkelen.

Onthoud dat je benen uitgestrekt en je rug zo plat mogelijk houden het belangrijkste van deze stretch is. Gebruik de riem om zachtjes je bovenlichaam nog iets verder naar voren te krijgen met je neus in de richting van je tenen.

Dit is een ideale oefening voor je hamstrings te stretchen en vergt veel oefening voordat je aan je voeten geraakt terwijl je rug zo plat mogelijk is. De riem zorgt ondertussen voor een extra weerstand zonder uit je houding te komen.

Yoga blokken

yoga blokken

Yoga blokken © by creativedc

Het tweede populairste accessoire onder de beginnende en gevorderde studenten is de yoga blok.

Waarop moet je letten

Yoga blokken zijn ongeveer 23cm lang, 15cm breed en 8 a 10 cm hoog. De afmetingen zijn belangrijk aangezien je alle verschillende maten zal gebruiken. Hoewel er meestal maar gebruik wordt gemaakt van één blok tegelijk, kan het toch handig zijn voor de beginner om twee dezelfde yoga blokken te kopen.

Materiaal

De blokken kunnen gemaakt zijn van kurk, hout, bamboe of een soort schuim. Zolang de blokken stevig genoeg zijn om het gewicht van een volwassen persoon te dragen, is het materiaal dat je kiest afhankelijk van je budget, je ecologische en je esthetische keuze.

Eerst thuis proberen

In de eerste boeken van Iyengar, zijn de blokken letterlijk bakstenen of stukken hout. Dus als je een van deze twee thuis hebt liggen kan je hiermee experimenteren.

Wanneer kan ik hem gebruiken?

Plaats de blokken op schouderbreedte op je mat en zet er je handen op terwijl je op handen en knieën zit. Gebruik ze om je te helpen bij Adho Mukha Svanasana door je bekken in de lucht te duwen en zo zachtjes je benen strekt. Probeer de achterkant van je benen te verlengen alsof je hielen de grond willen raken.

Beginners die deze asana al geprobeerd hebben zonder yoga blokken kunnen een groot verschil voelen. Omdat deze accessoires een groot deel van de druk wegneemt op je armen en bovenlichaam bij deze houding.

Kopen?

Het gebeurt veel dat je in een yoga klas deze hulpmiddelen tijdens de les kunt lenen. Maar het is zeer handig om ze ook thuis ter beschikking te hebben, omdat ze de beginners helpen ondersteunen en het veiliger is zonder toezicht.

Je kan deze yoga accessoires online kopen opgymnastiekwinkel of in je plaatselijke sportwinkel.

Dit zijn natuurlijk maar enkele yoga accessoires en een korte inleiding naar het gebruik ervan. Yogi’s kunnen ook nog dekens, stoelen, banken en zelfs touwen aan de muur gebruiken.

Welke accessoires gebruik jij?

Geef een reactie