Meteen naar de inhoud
Home » Yoga accessoires: Yoga dekens, bolsters/kussens en stoelen

Yoga accessoires: Yoga dekens, bolsters/kussens en stoelen

Yoga accessoires

Je hebt nu al je yogamat, riem en blokken en bent klaar om je yoga accessoires te vervolledigen. Hier vind je meer informatie voor de rest van de accessoires die iedere yogi zou moeten weten hoe je ze gebruikt.

Hier ontsluieren we sommige van de andere yoga props die je misschien al hebt ziet liggen in een yoga studio. Samen met advies over welke van deze accessoires je misschien wilt leren hoe je ze moet verwerken in je oefeningen.

De yoga kussens, dekens en stoelen worden het meest gebruikt bij zwangerschapsyoga en yoga voor de ouderen. Maar ze kunnen nuttig zijn voor iedereen omdat ze je comfort verbeteren bij bepaalde asanas.

Yoga Dekens: Het draait om comfort.

Waarop moet je letten?

Typische yoga dekens zijn “Mexicaanse dekens” gemaakt van natuurlijke vezels zoals wol of katoen. Zorg ervoor dat ze dik genoeg zijn om steun te geven en ruw genoeg voor anti-slip te zijn.

Eerst thuis proberen

Om een yoga deken thuis uit te proberen, kan je een dik wollen deken gebruiken. Als je dit niet hebt, kan je ook een dikke badhanddoek gebruiken die je zo goed mogelijk opvouwt.

Waarvoor kan ik hem gebruiken?

Dekens kunnen extra steun geven voor je knieën bij Balasana (“Kind houding”) of een aangepaste diepe hardloperhouding. Wanneer je het yoga deken enkele keren opplooit, dan kan je dit gebruiken om hoger te zitten en je knieën te laten zakken bij Sukhasana (“Gemakkelijke houding” – eigenlijk zit je gewoon met je benen gekruist).

Als laatste worden yoga dekens ook gebruikt bij Savasana (“Lijkhouding”) om je voeten of benen te verwarmen. Of een dun deken (niet dikker dan 3 cm) kan je onder je hoofd leggen voor een beetje extra hoogte om je luchtwegen open te maken.

Yoga bolster/kussen: een must voor zwangerschapsyoga

Waarop moet je letten?

Een yoga bolster is in principe een stevig cilindrisch kussen van ongeveer 60 cm. Maar er bestaan nu verschillende vormen, maten en kleuren.

Eerst thuis proberen

Als je een yoga bolster thuis wilt uitproberen, kan je een stevig opgerolde slaapzak gebruiken, het beste één met een opbergzak of anders kan je ze ook in een kussensloop steken.

Liggende vlinder met bolster

Liggende vlinder met bolster

Waarvoor kan ik hem gebruiken?

Supta Baddha Konasana (“Liggende Vlinder of Dalende Sprong Hoek”) is een helende, ontspannende asana. Hierbij kan je gebruik maken van je Yoga dekens en bolsters. Je zit op enkele dekens en voor je bolster. Je houdt je heupen tegen de bolster aan en leunt zachtjes achterover tot je op je bolster ligt. Je kan ook nog extra dekens gebruiken om onder je armen en knieën te leggen zodat je “zweeft” in deze positie.

Yoga stoelen: heel gemakkelijk

Waarop moet je letten?

Een yoga stoel is een lichte, stevige metalen vouwstoel met rubberen topjes aan de poten voor extra grip en stabiliteit. De stoel heeft meestal geen rugleuning, zodat je gemakkelijk heel je bovenlichaam erdoor kan steken voor ondersteuning bij bepaalde asanas.

Eerst thuis proberen

yoga stoel

Yoga Stoel

Je kan een gewone vouwstoel gebruiken om dit thuis eens te testen.

Waarvoor kan ik hem gebruiken?

Zet je stoel op je yoga mat voor je begint, zodat ze niet slipt. Veel staande posities kunnen aangepast worden zodat je de steun van de stoel kan gebruiken als oudere yogi. Of wanneer je zijdelings op de stoel zit, kan je de rugsteun gebruiken om je schouders zachtjes te draaien.

Conclusie

Het is leuk om te experimenteren met de extra ondersteuning die de yoga accessoires leveren. Zolang je maar onthoud dat je altijd voorzichtig moet zijn bij het uitproberen van nieuwe posities of wanneer je je grenzen wilt verleggen.

Nu heb je al een basis van de yoga accessoires die beschikbaar zijn. Je hebt ook nog yoga spies, bankjes, krukjes en zelfs oogkussens voor yogi’s. Hoewel het niet een “accessoire” is, kan je ook een muur gebruiken bij je yoga oefeningen.

Welke yoga accessoires gebruik jij?

Geef een reactie