Ga naar de inhoud
Home » Yoga Accesoires: Yoga matten, Yoga kledij

Yoga Accesoires: Yoga matten, Yoga kledij

Yoga Accesoires: Yoga matten, Yoga kledij

Startersgids voor de basis van Yoga oefeningen

De populariteit van yoga overspoelt de markt met kledij, accesoires en andere hulpmiddelen. Maar zijn ze allemaal wel noodzakelijk ? Hier is een overzicht van het materiaal voor de beginnende yogi/yogini.

Koop je eigen yoga mat

Het komt veel voor dat beginners een yoga mat lenen voor de eerste sessies bij de fitness of yogastudio. Het eerste dat je moet doen, als je meer aan yoga wilt beoefenen, is investeren in je eigen persoonlijke yoga mat.

Kans op schimmels

Er zijn nog geen uitgesproken onderzoeken geweest, maar dermatologen en podologen leggen toch regelmatig de link tussen infecties zoals wratten en voetschimmels met het gemeenschappelijk gebruik van yoga matten.

Je draagt misschien wel flip-flops in de douche, maar staat wel blootvoets op een mat die al door verschillende mensen gebruikt is. Wanneer je zelf nog geen mat hebt aangeschaft kan je gebruik maken van anti-slip sokken of anti-slip handdoeken voor op je mat. Zo heb je meer grip en minder kans op schimmels.

Niet alle matten zijn hetzelfde

Je mat moet de juiste lengte hebben:

  • Dik genoeg ter ondersteuning bij verschillende asanas
  • Lang genoeg voor je eigen lengte
  • Licht genoeg om gemakkelijk mee te nemen

Alle matten moeten veilig zijn, dus ze moeten:

  • Genoeg grip hebben op de vloer zonder te verschuiven
  • Plat op de grond liggen zonder om te krullen
  • Niet weglijden onder je handen en voeten, zelfs al ben je aan het zweten
  • Duurzaam genoeg zijn voor je levensstijl

Nog enkele andere eigenschappen die je in je achterhoofd moet houden bij de aankoop zijn:

  • Goed wasbaar
  • Anti-bacteriele eigenschappen
  • Natuurlijk ook de kleur en stijl

Koop een “Groene” yoga mat

De meeste standaard matten zijn gemaakt van PVC. Maar en zijn enkele merken op de markt die matten maken van plantaardig materiaal, gerecycleerd materiaal of uit hernieuwbare bronnen (Hugger Mugger, Gaiam, Jade Yoga, YogiPeople of EcoYoga). Veel van deze merken verkopen ook nog andere groene yoga accesoires zoals yoga blokken van bamboo.

Pas je kledij aan

Het is niet noodzakelijk om yoga kledij te kopen die er speciaal voor op de markt gebracht is. Je moet er gewoon voor zorgen dat het genoeg mee stretched bij de verschillende buigingen die je doet tijdens de asanas. De meeste yogi verkiezen wel kledij die een beetje spannend is zodat er minder kans is dat ze naar beneden valt bij een inversie.

Een bepaalde yoga stijl “Bikram” wordt uitgevoerd in kamers met een temperatuur van rond de 35°C. Hiervoor zijn er bepaalde kleding gemaakt specifiek voor deze warmere temperaturen.

Andere fabrikanten zorgen ervoor dat je fris blijft ondanks al het zweet. Hierbij komen er bepaalde stoffen vrij wanneer ze in contact komen met vocht.

Voor de groene onder ons is er ook kledij die gemaakt is van hennep, organisch katoen en zelfs bamboe.

Je kan yoga matten ook online kopen op Fitnessapparaat.nl of in je plaatselijke sportwinkel.

Welke kledij en yogamat gebruik jij?

Geef een reactie