Ga naar de inhoud
Home » Je eigen sauna thuis – Gaskachel voor je sauna?

Je eigen sauna thuis – Gaskachel voor je sauna?

Gaskachel voor je sauna

Een gaskachel is een alternatief voor een elektrische of houtkachel voor je sauna. Er wordt gas naar de brander aangevoerd die in een afgesloten verbrandingskamer zit. Deze bevindt zich onder een bak met sauna stenen.

Je taak zou moeten zijn om de beste prijs te vinden voor de juiste saunakachel bij je leverancier. Daarom is hier een overzicht van de verschillen tussen gaskachels, waar je op moet letten en de prijs.

Koop de juiste grootte

Een sauna gaskachel moet bij de grootte van je sauna passen. Een vuistregel is 1kW per 1.5m³ sauna. Voor een sauna van 2.5×2.5×2.1m = 13.125 m³ heb je minstens een gaskachel nodig van 9 kW. Hou er rekening mee dat we hier vanuit gaan dat de sauna goed geïsoleerd is.

Als je een sauna buiten wilt zetten, kan je hier best nog eens een extra kW aan toevoegen. Gaskachels zijn vooral voor grote sauna’s het meest praktisch. De kleinere gaskachels starten vanaf 2kW.

Waar moet je op letten?

Gaskachels voor een sauna zijn niet zo populair als andere soorten kachels voor een sauna. Hierdoor is de keuze ook kleiner. Sommige verkopers verkopen ze wel, maar hebben ze niet altijd in stock. Dus let op de leveringstermijn voor je iets besteld.

De meeste kachels kunnen propaan en aardgas gebruiken. Maar dit kan je best nog eens nakijken voor je er één koopt.

Het frame van de gaskachel moet gemaakt zijn van roestvrij staal en kijk na of de bediening en timers inbegrepen zijn of je ze nog apart moet bestellen.

Prijs

De prijzen voor een gaskachel kunnen van 1000 tot 10.000+ euro oplopen. Hiervoor heb je dan alleen een kachel.

Als je beslist om een gaskachel voor je eigen sauna thuis te gebruiken, dan zal je ofwel nog gasleidingen moeten installeren of propaan tanken naast je sauna hebben staan. Voor extra ventilatie moet je ook nog meestal een schoorsteen installeren. Door deze extra maatregelen wordt de gaskachel voor je sauna een vrij dure optie.

De besparingen die je doet door een kortere opwarmingstijd en de prijs van gas zullen niet snel opwegen tegen de extra kosten van de saunakachel. Daarom vind je gaskachels bijna alleen maar terug bij professionele zaken en niet zo gemakkelijk bij iemand thuis.

Gaskachel voor je sauna: conclusie

Als je sneller in je sauna wilt kunnen zitten, dan is de gaskachel een goede keuze. Maar voor de prijs van deze saunakachels en de extra installaties heb je in mijn ogen voor een sauna thuis betere opties. Zoals een elektrische saunakachel of een houtkachel.

Je saunaervaring maximaliseren

Wil je saunaervaring maximaliseren? We zetten voor jou de beste sauna accessoires op een rij met een kooptip vanop bol.com:

Geef een reactie