Ga naar de inhoud
Home » Je Eigen Sauna Thuis – Houtkachel Voor Je Sauna?

Je Eigen Sauna Thuis – Houtkachel Voor Je Sauna?

Houtkachel Voor Je Sauna

Veel mensen beschouwen de houtkachel nog altijd als de enige echte kachel voor een traditionele sauna ervaring. Ze worden voornamelijk gebruikt voor buitensauna’s, tenzij je sauna een goedgekeurde schouw heeft en je verzekeringsmaatschappij dit toelaat.

Koop de juiste grootte

Voor een houtkachel is dit heel gemakkelijk. De meeste kachels zullen wel werken tenzij je een heel grote sauna hebt, of één die slecht geïsoleerd is. De meeste sauna verkopers zetten op hun website wel een indicatie van hoe groot je sauna mag zijn voor elke houtkachel.

De hoeveelheid warmte hangt eigenlijk meer af van het type hout, dan van de grootte van je saunakachel. Hardhout zoals eik, es of esdoorn zullen langer en warmer branden dan dennenhout. De vuistregel hier is, hoe zwaarder het hout, hoe beter.

Waar Moet Je Op Letten?

Je kan best een stevige saunakachel kopen. Minstens 3mm roestvrij staal is aanbevolen. Zorg ervoor dat er genoeg plaats is in het steencompartiment voor 35 tot 55 kg stenen.

Bij een houtkachel moet je luchtverversing hebben in je sauna. De beste optie is om verse lucht van buiten je sauna te laten binnenkomen. Aangezien houten kachels moeilijker zijn om de temperatuur te regelen, zal je ventilatiekanaal een regelbare klep moeten hebben om meer lucht in de sauna te laten circuleren. Als je een schoorsteenpijp hebt, dan is dit normaal gezien voldoende.

De vloer rond de kachel moet voor minstens 30cm bedekt zijn met een aanvaardbaar materiaal (zoals roestvrijstaal) en aan de kant van het vuur minstens 50cm. Als je kachel dichter dan 30 cm bij de muur staat, dan moet deze bedekt worden met een vuurvast schild.

Als je een houtkachel voor je sauna koopt, zorg er dan voor dat je er één koopt met een glazen voorkant. Zo kan je tijdens je saunabeurt genieten van het vuur.

De prijs

Hier is een groot verschil van prijs mogelijk. Je kan er al vinden vanaf 150€ tot 1500€. Voor een goede kachel waar je lang tevreden van zal zijn moet je tussen de 500€ en 700€ rekenen. Voor een schouw of ventilatie moet je nog eens een paar honderd euro rekenen.

Als je een echte traditionele sauna wilt voor buiten, dan is een houtkachel de ideale keuze. Je geniet van een sauna terwijl je naar het vuur kijkt en het aroma van hout kan opsnuiven. Pas wel goed op met de veiligheid van deze sauna en let er op dat er genoeg ventilatie aanwezig is.

Je saunaervaring maximaliseren

Wil je saunaervaring maximaliseren? We zetten voor jou de beste sauna accessoires op een rij met een kooptip vanop bol.com:

Geef een reactie