Ga naar de inhoud
Home » Hout, elektrisch of gaskachel voor je sauna?

Hout, elektrisch of gaskachel voor je sauna?

sauna elektriciteit gas hout

Een overzicht van de drie verschillende kachel types voor een traditionele sauna. De keuze van type kachel hangt van een aantal factoren af.

sauna kachel

Hamam Saunaofen © by Assedo2011

Persoonlijke mening

Welk type kachel het best bij je past is deels uw persoonlijke mening. Het één type kan beter zijn dan het ander in bepaalde omstandigheden, maar of je nu een houtkachel, gaskachel of elektische kachel gebruikt voor je sauna, elk type heeft zo zijn charmes.

Weinig mensen zouden niet akkoord gaan met de mening dat houtstoven voor de sauna een bijna verleidende sfeer creert voor de saunaganger. Een zachte aangename warmte, een aroma van de buitenlucht en het ontspannend geluid van het knisperend vuur zal voor velen ideaal zijn. De houtkachel kan er ook nog voor zorgen dat je een nauwere band met de natuur krijgt, zelf je hout gaan kappen om dan voor het vuur te zorgen. Zodat je daarna er volledig van kan genieten.

Locatie

Volgens Mikkel Aaland, de schrijver van “Sweat”, zei:”Welk type kachel je kiest, elektrische, gas, of houtkachel is de eerste beslissing die je moet nemen wanneer je een sauna bouwt of laat zetten”. Hij vertelde er ook nog bij dat deze keuze beinvloed kan worden door je geografische locatie.

Als je in een land woont waar er heel veel hout is en vuur een minimale impact hebben op het milieu, dan zal een houtkachel waarschijnlijk de beste kandidaat zijn en moet je deze dan ook als eerste keus gebruiken.

In andere gebieden kan het door regels van het gebouw, verzekeringskosten en maatregelen over houtkachel iemand ontmoedigen om dit type te kiezen. Maar dit moet geeen probleem zijn, een elektrische of gaskachel kan even goed zijn. Je levert misschien een beetje van de sfeer in, maar voegt er heel veel praktische functionaliteiten aan toe. Geen assen meer om op te ruimen en met een druk op de knop kan je de sauna tot de ideale temperatuur laten opwarmen.

Aansluitingen in huis

Je zal meer geneigd zijn om een elektrische kachel te nemen als je thuis al elektrisch verwarmd en een kachel op gas als je op gas verwarmd. Hou er wel rekening mee dat gaskachels over het algemeen een betere economische keuze is tegenover een elektrische. Nog een voordeel van een sauna op gas is dat het meestal gemakkelijker is om de temmperatuur te regelen.

Elektrisch is het populairst

Hoewel kachels op gas en hout hun eigen aanhangers hebben, is de populairste van de drie toch de elektrische kachel. Voornamelijk in en rond de steden, waar elektriciteit universeel wordt gebruikt. De elektrische kachel wordt geprijsd voor zijn efficientie, veiligheidsmaatregelen en zijn groot assortiment. Als laatste punt trekt dit type aandacht omdat hij in tegenstelling tot de andere types er geen geur vrijkomt tijdens het gebruik.

Conclusie

Houtkachels, gaskachels en elektrische kachels dragen allemaal op hun eigen manier bij om een rustgevende sfeer te creeren voor je eigen sauna. Zodat dit bijna een verslavende ervaring wordt. Als je wilt weten welk type het beste bij je past, zoek dan een gekwalificeerde sauna maker of verkoper. Wees wel gewaarschuwd: als ze je vragen niet kunnen beantwoorden over kachels voor de sauna, dan bestaat de kans wel eens dat zeook niet veel over sauna’s weten.

Welk type gebruik jij thuis? Of heb je een voorkeur voor het één of het ander ? Laat het ons weten.

Tags:

Geef een reactie