Ga naar de inhoud
Home » Het verschil tussen een sauna en een stoombad

Het verschil tussen een sauna en een stoombad

verschil tussen een Sauna en een stoombad

In dit artikel over sauna’s en stoombaden kom je het verschil tussen de twee te weten en wat ze voor je kunnen betekenen.

Stoombad

Een stoombad is een kamer met een zeer hoog vochtigheidsgehalte waar water wordt opgewarmd om stoom te krijgen.

Sauna

Een sauna is een kamer met een lage vochtigheid en gebruikt warme stenen om droge lucht en een hoge temperatuur te creëren.

Persoonlijke keuze

Als je thuis of in een wellness al een van deze of zelfs beide hebt uitgeprobeerd, zal je waarschijnlijk al een voorkeur hebben voor één. Sommige mensen gebruiken de sauna of het stoombad als een beloning, een ontspannende sessie na een zware inspanning. Hoewel hier niets verkeerd aan is, bieden beide warmte therapieën zo veel meer!

Het verschil

Het grootste verschil tussen beide is de temperatuur en de vochtigheid. Een sauna heeft een temperatuur vanaf 70°C tot 110°C (de temperatuur bij het WK sauna zitten). Bij een stoombad liggen de temperaturen een stuk lager. Hier blijven ze meestal onder de 50°C.

Wanneer je de vochtigheid gaat vergelijken kom je een groot verschil tegen. De vochtigheid in een sauna schommelt tussen de 10% en 20%. Bij het stoombad heb je een vochtigheid van 100%. Door de hoge vochtigheid voelt de 50°C bijna even warm als 90°C in een sauna omdat het zweet niet kan verdampen. Denk maar aan hoe een bad van 40°C veel warmer aanvoelt op je lichaam dan een sauna van 70°C.

De gelijkenissen

Een stoombad en een sauna zijn beide warmtetherapieën. Je poriën komen open te staan en je ontspant er volledig. In beide kamers zal je beginnen zweten. Dit is een noodzakelijke functie van je huid. In je zweet zit ureum, zoals in je urine, dus het is zeer voordelig voor je lichaam om deze en nog andere stoffen uit te scheiden.

Het stoombad en de sauna zorgen alle twee voor een tijdelijke koorts (je lichaamstemperatuur die stijgt). Hierdoor zal je hart sneller slaan om je lichaam te proberen afkoelen. Dit helpt je lichaam om zich tijdelijk beter te verweren tegen ziekten.

Droge en natte sauna’s

Om het wat ingewikkelder te maken heb je ook nog droge en natte sauna’s. In een sauna heb je een hoge temperatuur (rond 90°C) en een lage vochtigheid (ongeveer 10%). In een “droge” sauna kan je lichaam redelijk goed tegen deze hitte omdat je zweet snel kan verdampen door de lage vochtigheid.

In een “natte” sauna wordt er water op de hete stenen gegoten. Hierdoor zal de vochtigheid stijgen tot ongeveer 20%. Doordat de vochtigheid stijgt, zal de warmte veel drukkender aanvoelen. Bij het water dat je op de stenen giet kan je bepaalde geuren toevoegen die je helpen om de luchtwegen vrij te maken (eucalyptus, munt, …). Dit is nog een extra voordeel van de “natte” sauna.

Wat is de juiste keuze voor mij?

Ze richten zich op verschillende groepen en dit is belangrijk om te weten voor je de ene boven de andere verkiest.

Het stoombad

Wanneer je ademhalingsproblemen en/of allergieën hebt, dan is het stoombad in het algemeen de betere keuze. De vochtige lucht helpt je sinussen en luchtwegen te openen. Het inademen van deze stoom is ook effectief tegen bronchitis, astma, hoesten of andere problemen die kunnen verholpen worden met vochtige lucht.

De sauna

Wanneer je niet goed tegen warme vochtige omgevingen kunt is de sauna beter. Dit geldt voor mensen met reuma of acute infecties. Omdat je hart harder moet werken in een stoombad is een sauna beter voor personen met hart- en vaatziekten.

Conclusie

De sauna en het stoombad zijn beide goed voor je lichaam en helpen je ademhaling en bloedsomloop te verbeteren. Het grootste verschil is de temperatuur en de vochtigheid. Wanneer je bepaalde aandoeningen hebt moet je altijd eerst je arts raadplegen voor mogelijke gevaren.

Je saunaervaring maximaliseren

Wil je saunaervaring maximaliseren? We zetten voor jou de beste sauna accessoires op een rij met een kooptip vanop bol.com:

Geef een reactie