Ga naar de inhoud
Home » Je eigen sauna thuis – Elektrische kachel voor je sauna?

Je eigen sauna thuis – Elektrische kachel voor je sauna?

Elektrische kachel voor je sauna

Elektrische kachels zijn een zeer praktische keuze en is misschien wel de juiste optie voor je sauna thuis. Hier is een overzicht van welke dingen een elektrische kachel goed maken en wat je van prijs kan verwachten.

Koop de juiste grootte

De grootte van een elektrische kachel voor de sauna is afhankelijk van de grootte van je sauna. Een vuistregel is 1,5kW per 2m³ sauna. Voor een sauna van 2,5×2,5×2,1m = 13,125 m³ heb je minstens een kachel nodig van 11,5 kW. Hou er rekening mee dat we hier vanuit gaan dat de sauna goed geïsoleerd is.

Als je een sauna buiten wilt zetten, kan je hier best nog eens een extra kW aan toevoegen. De meeste kachels werken op 380 volt, hou hier dus rekening mee. De allerkleinste zijn wel 220 volt, maar dit is voor een beperkte sauna.

Als je elektrische kachel te groot is, dan kan het zijn dat de lucht snel oververhit geraakt. Hierdoor zullen de saunastenen en de houten banken waar je op zit nog koud aanvoelen. Wanneer je twijfelt, kan je best een verkoper aanspreken.

Waar moet je op letten?

De beste saunakachels zijn gemaakt van roestvrij staal, aluminium of minstens gegalvaniseerd metaal. Materiaal dat zich aan de buitenkant bevindt moet een anti-roest coating hebben. Zorg ervoor dat er plaats genoeg is voor 10 – 30kg stenen.

Veel elektrische kachels kunnen gebruikt worden voor een natte en een droge sauna. Maar er zijn er ook nog die enkel gebruikt kunnen worden voor een droge sauna. Kijk dit na voor je een kachel koopt.

Ze kunnen aan de muur bevestigd worden of aan de grond. In de meeste gevallen wordt aan de muur bevestigen verkozen voor een eigen sauna, zodat er minder oppervlakte van de vloer ingenomen wordt. Commerciële kachels zijn meestal aan de grond bevestigd omdat ze groter en zwaarder zijn door het aantal kilogram stenen dat ze aankunnen.

De prijs

Elektrische kachels voor je sauna zijn niet zo goedkoop en je krijgt meestal waar je voor betaald. Je kan al een basismodel vinden voor 200€ voor alleen een droge sauna tot 2000€ voor een all-in kachel. Voor een goede combi-kachel (voor droge en natte sauna’s) moet je rond de 600 – 700€ rekenen.

Elektrische kachel voor je sauna: conclusie

Als je waar voor je geld wilt, dan is een elektrische kachel een zeer goede keuze. Voor een prijs van rond de 700€ heb je een saunakachel waarmee je droge en natte sauna’s kunt nemen. Ideaal voor een luxe-ervaring bij je thuis.

Tip

Wil je saunaervaring maximaliseren? We zetten voor jou de beste sauna accessoires op een rij met een kooptip vanop bol.com:

Geef een reactie