Ga naar de inhoud
Home » Wat is Pilates?

Wat is Pilates?

wat is pilates

Pilates is een vorm van sporten. Het richt zich voornamelijk op een evenwichtige ontwikkeling van het lichaam door lenigheid, alertheid en een krachtige kern. Zo geeft je lichaam je ondersteuning om efficiënt en gracieus te bewegen.

Pilates is één van de populairste soort oefeningen

Het lijkt wel of iedereen al eens Pilates gedaan heeft of het wel eens zou willen proberen. Pilates heeft als groot voordeel (zoals Yoga) dan ook dat het goed werkt voor een heel breed publiek. Atleten en dansers houden ervan, ouderen, vrouwen die juist bevallen zijn en mensen die deze oefeningen doen als ondersteuning bij hun revalidatie.

De beste voordelen van Pilates is dat je er sterker en leniger van wordt. Alles wat je doet lijkt veel gemakkelijker om uit te voeren en doordat je een betere houding krijgt zal het ook nog eens elegant zijn.

Joseph Pilates

Rond de jaren 1920 werd Pilates ontwikkeld door Joseph Pilates. Het werd oorspronkelijk gebruikt als rehabilitatie programma voor krijgsgevangenen, maar later zag men hier de voordelen van in voor iedereen die op zoek was naar een beter sportniveau.

Zijn werk werd in leven gehouden door een kleine groep toegewijde studenten tot enkele jaren geleden. Dan ontdekte de wetenschap de basispijlers en de oefeningen die Pilates al jaren aanleerde. Zodat we na een immense opmars tot de Pilates van nu zijn gekomen.

Moeilijkheidsgraden voor iedereen

De sleutel tot het succes van Pilates bij een breed publiek is dat het gemakkelijk aanpasbaar is. Alle oefeningen zijn gemaakt met de mogelijkheid om ze aan te passen zodat ze veilig en uitdagend zijn voor iedereen ongeacht het niveau.

Een stevige torso

De basis van een Pilates oefening is een sterke kern. De belangrijkste spieren hierbij zijn de buik- en rugspieren. Wanneer deze spieren goed getraind zijn, zoals ze met behulp van Pilates worden, dan werken ze nog beter samen met je andere spieren en ondersteunen ze je ruggenwervel en helpen ze je bij andere bewegingen.

De 6 Pijlers van Pilates

  • Centreren
  • Controle
  • Doorstroming
  • Ademhaling
  • Precisie
  • Concentratie

Deze 6 pijlers zijn de essentiële ingrediënten voor een Pilates workout van goede kwaliteit. Pilates is gebaseerd op kwaliteit boven kwantiteit. Je zal ook merken dat, in tegenstelling tot andere work-outs, er weinig herhalingen per beweging voorkomen. Als je in plaats daarvan elke beweging volledig en met precisie uitvoert, dan zal je sneller resultaten zien dan je had gedacht.

Pilates is uniek

Het is uniek, omdat pilates zich van in het begin richt op een sterke kern en dus op het gebruik en training van je buik- en rugspieren. Lopen of zwemmen is voornamelijk armen en benen die je traint. Maar als je uiteindelijk veel beter wilt worden in je sport, dan leer je dat een sterke kern belangrijk is. Maar bij Pilates start men al van dit principe, waardoor je sneller resultaat ziet.

Pilates wordt meestal uitgevoerd op een mat op de grond of op speciale toestellen die door Joseph Pilates zijn ontwikkeld. De weerstand van deze toestellen komt voort uit een combinatie van katrollen en je eigen gewicht. Er zijn veren aanwezig om verschillende niveaus van weerstand in te kunnen stellen. Het bekendste Pilates weerstandstoestel is de “reformer”.

Pilates kan je best leren door een combinatie van lessen volgen en thuis workouts te doen. Je kan hier dus direct aan beginnen.

Geef een reactie