Ga naar de inhoud
Home » De beste manieren om Pilates te leren

De beste manieren om Pilates te leren

De beste manieren om Pilates te leren

Pilates is zo populair, dat je overal mogelijkheden ziet ontstaan om Pilates te leren. Hier is een overzicht van de voornaamste manieren hoe mensen Pilates aanleren. Samen met een beetje advies hoe deze methoden het beste kunnen werken voor u.

Eigenlijk is het echt het beste om te starten met een Pilates les. Dit kan een privé training zijn of een groepsles, je kan beginnen met oefeningen op de mat, met de reformer of beide. Zorg eerst dat je al enige ervaring hebt met Pilates en je de basis zoals “neutral spine”,” C curve” en de zes Pilates pijlers onder de knie hebt. Daarna zijn boeken, dvd’s en online instructies zeer nuttig om je verder te helpen.

Mat of Reformer

De eerste beslissing die je moet maken is of je wilt starten met oefeningen op de mat, of direct begint met oefeningen op een toestel zoals de reformer. Over het algemeen is het beste om met de mat te beginnen. Het voordeel hiervan is dat je de focus legt op de basis van Pilates zonder de extra complexiteit van de toestellen. Het is natuurlijk ook veel gemakkelijker om het thuis te oefenen.

pilates mat oefeningen

Pilates Oefeningen

Als je kiest om te starten met de reformer, zal dit waarschijnlijk betekenen dat je altijd in een studio zal oefenen. De meeste Pilates studio’s bieden lessen aan voor de mat en voor de reformer. In een fitnesscenter zal je meestal enkel lessen vinden voor de mat.

Soorten les

Nu je gekozen hebt voor oefeningen op de mat of met de reformer, moet je kiezen hoe je les zal willen volgen in het begin. Er zijn 3 verschillende opties.

Privé les

Dit is de luxueuze manier om Pilates te leren en is het zeker waard als je het kan betalen. Pilates is een zeer exacte methode van sporten. Wanneer je start met de hulp van privé les is dit optimaal. De meeste studio’s bieden dit wel aan. Er zijn veel instructeurs/instructrices die privé lessen aanbieden bij hen thuis, sommige geven zelfs les bij u thuis.

Je kan natuurlijk ook privé lessen combineren met groepslessen. De gemiddelde kost voor een privéles schommelt rond de €50 – €60. Wanneer je les wilt van zeer ervaren Pilates instructeurs, kan dit bedrag nog wel hoger oplopen.

Duet les / kleine groep

Het beste na privé les is een duet les en is iets eigen aan de Pilates wereld. Zoals de naam al doet denken, is dit eigenlijk een privéles voor 2 personen. Je kan hiervoor dus afspreken met een goede vriend(in). Of als je niemand vindt, zoeken sommige studio’s een geschikte partner uit voor u. Je hebt eigenlijk bijna alle voordelen van een privé les, de prijs is ook hetzelfde, maar je deelt de rekening gewoon door 2. Je kan ook studio’s vinden die les geven aan kleine groepen (< 4 personen).

Groepslessen

Groepslessen vind je gemakkelijk in heel het land. Dit is een goede en betaalbare manier om aan Pilates te doen. Groepslessen kosten rond de €20 voor reformer lessen en rond de €10 voor oefeningen op de mat. Hier zijn nog enkele tips om het meeste uit een groepsles te halen:

  • Zorg ervoor dat je instructeur bekwaam en ervaren is om les te geven en niet alleen een weekend cursus gedaan heeft.
  • Als het echt grote groepen zijn kan je best af en toe eens een privé of duet les erbij nemen.
  • Laat het op voorhand aan je instructeur weten als je gekwetst bent.
  • Neem lessen op jouw niveau.
  • Promoveer jezelf als je er klaar voor bent. Je instructeur zal dit niet altijd zelf voorstellen aangezien hij/zij misschien denkt dat je naar die les komt voor het uur of de locatie.

Boeken en Dvd’s

Als je gemakkelijk leert van boeken of van een DVD, dan heb je geluk met Pilates. Er zijn letterlijk honderden om uit te kiezen. Mijn advies is om eerst te starten met enkele lessen en daarna te beginnen met één van de vele goede boeken of dvd’s die er bestaan. Start eerst met pure Pilates voor je begint aan oefeningen met een bal of Yogilates. Binnenkort zal je hier af en toe een review tegenkomen van boeken en dvd’s.

Online materiaal

Online vind je immens veel informatie over Pilates. Je kan hier beginnen bij Relaxengezond.be voor enkele oefeningen. Zoals het geval is met boeken en dvd’s, kan je dit best combineren met lessen.

Via welke methodes doe jij aan Pilates?

Geef een reactie