Ga naar de inhoud
Home » Stress: Manieren om te ontstressen

Stress: Manieren om te ontstressen

Manieren om te ontstressen
Stress, Ontstressen

stress © by bottled_void

Stress is letterlijk een moordenaar. Hoe meer stress we meemaken, des te meer beschadigen we ons lichaam en onze geest. Veel fysische aandoeningen zijn gelinkt aan stress, dit kan variëren van de griep tot levensbedreigende aandoeningen zoals hartziekten en kanker. Het is dus zeer belangrijk dat je kan ontstressen in het dagelijks leven. Hoewel stress een natuurlijke reactie is, soms zelfs gezonde reactie, op gevaren of moeilijkheden, kan je na een tijd je futloos en zwak voelen als je hier niets aan doet.

Neem een pauze

Misschien wel de gemakkelijkste manier om stress te overwinnen, is een korte break te nemen. Stress op het werk of thuis kan zwaar wegen. Je moet dus eerst de oorzaak vinden en dan er een tijdje afstand van proberen nemen. Ligt het probleem thuis? Ga dan eens een weekendje weg met het gezin. Of werk je veel te lange dagen aan een project dat af moet geraken? Neem dan tussenin een pauze. Een kleine pauze van 15 minuten weg van je bureau kan al wonderen doen. Je zal terug energie hebben om aan dit project te werken.

Ademen

Een heel effectieve, maar vaak vergeten manier, is ademen. Dit is een ideale manier om je te ontspannen. Er zijn veel verschillende ademhalingstechnieken ontworpen speciaal om te ontstressen. Het is zelfs wetenschappelijk bewezen dat gecontroleerd ademen één van de meest eenvoudige manieren is om de stress symptomen te relativeren. Nog belangrijker is dat iedereen dit kan leren en je kan dit overal toepassen. Of het nu in de file, supermarkt of thuis is, het vergt weinig moeite en het kost niets. Een iets gevorderde manier van je ademhaling te controleren is meditatie of yoga. Het is soms moeilijker om de juiste plaats en tijd hiervoor te vinden, maar al bij al is het eenvoudig om te leren.

Beloon jezelf

Beloning na het werken

Cappuccino and a chocolate-pepper cookie. Reward for optimizing a query. © by BrentOzar

Een welverdiende massage, een avondje uit met de vrienden/vriendinnen of een sauna nemen zijn allemaal goede oplossingen om er even tussen uit te gaan en niet aan de stress te denken. Als je manieren zoekt om stress te overwinnen, moet je jezelf eens in de watten laten leggen. Soms is het enige dat je nodig hebt een beetje tijd voor jezelf en niet aan de dingen denken die je dwarsliggen. Tijd nemen om je favoriete hobby uit te voeren kan je helemaal herladen en brengt soms een andere kijk op je stresspunten.

Sporten

De beste oplossing tegen stress is misschien wel sporten. Een half uurtje wandelen op het einde van de dag is soms het enige dat je nodig hebt. Je kan ook altijd sporten met andere anti-stress technieken combineren zoals door yoga uit te oefenen. Het maakt niet uit hoe intensief je sport, zolang je maar sport zal je zien dat je erna er de voordelen van ziet. Zwemmen, lopen, wandelen of fietsen zijn allemaal goedkope manieren om je beweging te hebben. Je kan zelf je intensiteit bepalen, want soms kan het eens deugd doen om fysiek tot het uiterste te gaan.

Welke manieren pas jij toe om je te kunnen ontstressen?

Geef een reactie