Ga naar de inhoud
Home » Ademhalingsoefening: sequentieel ademen

Ademhalingsoefening: sequentieel ademen

Ademhalingsoefening: sequentieel ademen

De Pilates ademhalingsoefening is een echte vaardigheid om te weten hoe je vol en diep moet ademen. Dit zorgt ervoor dat je extra zuurstof in je lichaam krijgt en stimuleert je houding en organen.

Diep ademen

Diep ademen is een essentieel onderdeel om een inspanning optimaal uit te oefenen. Bij Pilates wordt dit gebruikt (Diep in- en uitademen) om de pilates oefeningen een extra boost te geven. De meeste Pilates oefeningen die je hier zal vinden worden dan ook aangeleerd samen met hoe je moet ademen.

Één van de eerste stappen op goed te leren ademen is het aanleren van diep te ademen met behulp van het diafragma. Het diafragma is een koepelvormige spier die zich onder je longen bevindt. Hij maakt eigenlijk een splitsing tussen je longen en je organen.

Als je inademt, trekt het diafragma samen, waardoor het een soort van vacuüm trekt waardoor de lucht wordt aangezogen. Wanneer je uitademt, keert het diafragma zicht terug naar zijn koepel vorm, waardoor de lucht naar buiten wordt geduwd.

Eens je weet hoe je goed moet ademen, zal je merken dat diep ademhalen via je diafragma ontspannend is en je extra energie geeft. Dit is ook een zeer populaire techniek om de stress uit je dagelijks leven te verminderen.

Probeer deze ademhalingsoefening

Je kan deze oefening doen terwijl je op je rug ligt met je knieën gebogen of zelfs nu wanneer je rechtop zit om dit te lezen. Voer deze oefening uit met één hand die lichtjes op de onderkant van je buik ligt zodat je voelt dat het ademen je lichaam doet bewegen.

Waarop moet je letten:

  • Je schouders zijn ontspannen en zo breed mogelijk
  • De ruggenwervel is lang, in Pilates noemt dit de neutrale ruggenwervel (“neutral spine”), dit is een zeer natuurlijke positie. Hierdoor kunnen de curven van je ruggenwervel aanwezig zijn.
    Als je rechtzit, moet het voelen alsof je gewicht door je zitbeentjes valt en je hoofd naar de lucht aan het zweven is.
  • Je mond is een beetje open en ontspannenµ
  • Inademen
  • Adem rustig in door je neus. Laat de lucht boven in je borst stromen en zo tot helemaal onderaan je ruggengraat. Eerst zetten je onderste ribben en je zijkant van je borst uit, het diafragma wordt gevuld, daarna je rug en onderrug en zo helemaal tot aan je bekken. Laat de diepe inhaal je buik een beetje naar buiten duwen.

Uitademen

Adem uit in de omgekeerde volgorde dan je ingeademd hebt. Laat je bukspieren zakken, dan je buik. Laat je ribben zich terug intrekken en je borst terug omlaag laten komen zodat je alle lucht uitademt.

Herhaal deze ademhalingsoefening enkele keren totdat je voelt hoe elk deel voortvloeit in het volgende.

Tips

Probeer je schouders niet te beïnvloeden door het inademen. Het is de bedoeling dat je schouders omlaag en ontspannen blijven.

Je wilt dat het inademen gebalanceerd is door heel je lichaam. Je borst beweegt met je adem, maar blijft ontspannen.

Als laatste is het belangrijk om ervan te genieten! Er is niets zo goed dan een goede diepe ademhaling.

Geef een reactie