Ga naar de inhoud
Home » 8 tips om te ontspannen voor het slapen

8 tips om te ontspannen voor het slapen

tips om te ontspannen voor het slapen

Ben je ooit al naar bed geweest, terwijl je dacht dat je al moe was, maar uiteindelijk toch nog lang wakker ligt en je afvraagt waarom je niet kan slapen? Iedereen heeft dit ooit wel al eens meegemaakt. Dit is meestal omdat je niet ontspannen genoeg bent om goed te kunnen slapen. Daarom zijn er hier 8 tips om je sneller en beter te doen slapen.

Drink thee

De meest populaire manier om tot rust te komen voor het slapen gaan is om een ontspannende tast kruidenthee te drinken. Er zijn veel verschillende soorten thee die je kunnen helpen ontspannen, maar de meest gebruikte is kamillethee. Je kan natuurlijk ook valeriaan (wordt gebruikt als hulp om te kunnen slapen) of pepermuntthee (helpt ontspannen en tegen stress) proberen.

Er zijn genoeg smaken op de markt die je kunnen helpen dus test er een paar uit en kijk welke het beste werkt voor jezelf.

Lees een boek

Vroeger las ik regelmatig voor het slapen gaan. Lezen is zo’n ontspannende bezigheid en kan er soms zelfs voor zorgen dat je die nacht toffe dromen tegemoet gaat. Je moet wel een boek lezen dat je interessant vind. Een rustig niet te spannend verhaal om je te ontspannen.

Kruip in een gezellig hoekje van je zetel en lees een boek. Voor je het weet ben je klaar om naar bed te gaan en direct in slaap te vallen.

Laat je masseren

Als je partner ’s avonds thuis is, kan je hem/haar eens vragen om je een massage te geven. Dit moet niet lang duren, of een full body massage te zijn. Als je last hebt van je rug, laat dan je rug masseren. Heb je last van zere voeten, is een voetmassage beter. Zo ook voor andere delen van je lichaam. Dim de lichten en zet een beetje muziek op voor een gezellige en ontspannen sfeer en vergeet de massageolie niet. Het kan natuurlijk zijn dat jij de volgende keer een massage moet teruggeven.

Sporten

Sommige mensen zeggen dat je beter niet kan sporten voor je gaat slapen. Als sporten je niet wakker houdt, dan kan het echt goed helpen om te kunnen slapen. Na gesport te hebben, kan je je helemaal voldaan, uitgeput en ontspannen voelen. Neem een snelle douche en kruip onder de lakens.

Wijn drinken

Veel mensen houden ervan om ’s avonds te ontspannen met een glaasje wijn. Een lekkere rode wijn is het populairst voor het slapen gaan, maar je moet voor jezelf uitmaken wat het beste is. Als je geen rode wijn lust, zal het natuurlijk eerder witte wijn zijn.

Hou rekening met het alcoholpercentage. Sommige mensen reageren beter op een lagere dosis, terwijl anderen een hoger percentage nodig hebben om te kunnen ontspannen. Het is jouw keuze.

Muziek luisteren

muziek luisteren

Rockbox on the iPod Classic © by LambdaCalculus379

Nog een ontspannende bezigheid voor het slapen is om naar rustige muziek te luisteren. Dit kan je perfect combineren met een tas thee of een glaasje wijn. Ik raad geen luide of stimuleren muziek aan. Je kan ook nog je muziek meenemen naar de badkamer voor het samen met de volgende tip te doen.

Neem een bad

Een heel eenvoudige manier om te ontspannen. De beste tijd hiervoor is ’s avonds als je kinderen al gaan slapen zijn. Neem je glaasje wijn en je muziek mee en spring in je bad. Voeg nog wat badolie of badzout toe en geniet van het warme water. Hier zijn nog een paar extra ontspannende bad tips

Seks

Hoewel je seks onder sporten kan laten vallen, is het toch een aparte tip waard. Tijdens de seks komen er hormonen vrij in je lichaam die je helpen ontspannen. Er gaat niets boven deze natuurlijke “drug”. Als je echt volledig wilt ontspannen kan je alle vorige tips combineren om met deze te eindigen. Je valt gegarandeerd direct in slaap!

Al deze tips kunnen je helpen ontspannen voor het slapen gaan. Dus probeer er een paar uit en kijk wat het best bij je past. Het is belangrijk om ontspannen te zijn voor een goede nachtrust.

Geef een reactie