Ga naar de inhoud
Home » Massagesoorten: Reflexologie

Massagesoorten: Reflexologie

massage reflexologie

Wat is reflexologie

voet reflexologie

Reflexologie sokken © by psd

Reflexologie is het uitoefenen van druk op de voeten en handen. Hierbij worden specifieke duim, vinger en hand technieken gebruikt. Bij reflexologie is er geen sprake van massage olie of lotion. Het baseert zich op het feit dat elk onderdeel van je lichaam een spiegelbeeld heeft ergens op je voeten of handen. Door de reflexzone van je nieren (op je voeten) te behandelen, verzorgt men dus eigenlijk je nieren zelf.

De geschiedenis

Over heel de wereld en doorheen de geschiedenis, werd reflexologie steeds herontdekt. China was het eerst in 2704 v.C., daarna kwam Egypte (2330 v.C.) en pas veel later was er sprake van reflexologie in Japan (690 n.C.).

In het Westen kwam het concept pas in de 19e eeuw boven water met Europees en Russisch onderzoek naar het zenuwstelsel en de gedachtegang van Pavlov. Maar deze praktijken werden al snel naar de achtergrond geschoven met de komst van chirurgie en medicijnen.

In het Oosten, werden de oude Chinese technieken herontdekt in de jaren tachtig. Daarna hebben ze heel Azië ingepalmd en daardoor is het oosten nu rijk aan reflexologie praktijken.

Wat kan ik verwachten bij shiatsu

Wanneer je toekomt moet je alleen maar je schoenen en sokken uitdoen. Je blijft dus al je kleren aanhouden. Daarna zit je in een ligstoel zodat je voeten gemakkelijk bereikbaar zijn voor de reflexoloog. Het enige dat je nog moet doen is achterover zitten en ontspannen.

Hij/zij zal eerst je voeten warm wrijven om daarna bepaalde drukpunten te behandelen. Er wordt vanaf de tenen gestart en bij de hiel wordt er geëindigd. Daarna kan het zijn dat er nog stretchende bewegingen worden uitgeoefend om je voeten verder te ontspannen .

Op het einde van een sessie zal je u ontspannen voelen. Hoe lang dit blijft duren is een goede indicatie van hoe productief de sessie was. Zeg dit daarom tegen je reflexloog tijdens de volgende sessie. Dit kan nuttige info zijn voor hem.

Wat zijn de voordelen van reflexologie?

Onderzoek heeft aangetoond dat bepaalde technieken van reflexologie heel effectief en voordelig zijn. Het lost een grote variëteit aan problemen op, zowel fysisch als psychologisch. Reflexologie:

  • Ontspant – Vanaf het moment dat de reflexoloog start met zijn handen, begin je te ontspannen.
  • Vermindert de pijn
  • Verbetert de gezondheid – Uit onderzoek is gebleken dat het kan helpen voor iedereen. Van agressief gedrag bij kinderen tot zindelijkheidsproblemen bij de ouderen
  • Bevordert de doorstroming van het bloed
  • Helpt bij het herstel na een operatie
  • Heeft een impact op fysische maatregelen – Zoals bloeddruk en cholesterol
  • Kan de medische zorg helpen – Reflexologie kan soms helpen waar de traditionele geneeskunde het niet kan, onder andere fantoompijn en neuropathie (een aangeboren zenuwzwakte).
  • Kan depressies en angstaanvallen verminderen
  • Bied ondersteuning bij kanker verzorging door de pijn en misselijkheid te verzachten

In het algemeen hebben de voordelen van reflexologie te maken met het verminderen van stress. Omdat de handen en voeten mee je stress niveau bepalen en kan je dus zo zorgen voor een meer ontspannen staat.

Reflexologie is een aanvulling bij de traditionele geneeskunde. Het mag niet als vervanging van de geneeskunde gebruikt worden of als medisch advies.

Prijs en Tijd

Een sessie van reflexologie duurt meestal 30 minuten tot een uur. Je kan al een reflexologie krijgen vanaf 30€.

Wanneer niet?

Pas op als je zwanger bent, iets aan je voet hebt (infecties, verwondingen) of een hart- en bloedvaten ziekte (bloedklonters,…) hebt. Raadpleeg dan eerst je dokter. Geef je reflexoloog altijd een volledige en juist geschiedenis van je gezondheid.

Wat vind jij van reflexologie?

Geef een reactie