Wat is een bindweefselmassage?
Het is een massagesoort die zich focust op de onderliggende lagen van je spieren en bindweefsel. Het wordt vooral gebruikt voor chronische pijn of gebieden die heel de tijd opgespannen zijn zoals stijve nekken, pijnlijke schouders en pijn in de onderrug.
Zal het pijn doen?
Het kan af en toe wel een beetje pijn doen en het is waarschijnlijk wel iets minder comfortabel dan een klassieke Zweedse massage. Wanneer de pijn die je ervaart te groot wordt, kan je best de massagetherapeut op de hoogte brengen.
Het is belangrijk dat je veel water drinkt na een bindweefselmassage. Dit helpt je lichaam om melkzuur te verwijderen. Als je dit niet doet, kan het wel eens zijn dat je precies stijf bent de volgende dag.
Het kan wel zijn dat je toch een beetje pijn voelt de dag na de bindweefselmassage, zelfs al heb je veel water gedronken. Dit betekent gewoon dat je lichaam veel afvalstoffen uit je lichaam heeft verwijderd. Deze pijn zal normaal gezien na 1 dag overgaan. Sommige therapeuten raden aan om er ijs op te leggen.
Hoe snel zal ik resultaat zien?
Je moet een beetje realistisch zijn in wat één bindweefselmassage kan verrichten. Veel mensen vragen voor meer druk tijdens de massage, omdat ze denken dat wanneer de massagetherapeut genoeg druk uitoefent, ze van al hun spierknopen (een lokale verkramping van een spier waardoor die plaatselijk verdikt is) vanaf zijn. Dit is niet het geval.
De chronische spierknopen en spanningen die zich hebben opgebouwd, kan je het best behandelen met een combinatie van oefeningen, werken aan je houding, ontspanningstechnieken en regelmatige massages.
Hoe werkt een bindweefselmassage?
Wanneer er sprake is van chronische gespannen spieren of blessures, zijn er meestal verklevingen (regio’s van pijnlijk, stevig bindweefsel) in je spieren, ligamenten of pezen. Die verklevingen kunnen je bloedsomloop blokkeren en pijn veroorzaken, beperkte beweeglijkheid en voor ontstekingen zorgen.
De bindweefselmassage werkt door middel van deze verklevingen fysisch af te breken zodat de pijn verzacht en je terug normaal kan bewegen. De massagetherapeut past hevige druk of wrijving toe over de nerf van je spieren.
De voordelen
In tegenstelling tot de klassieke massagetherapie, die vooral gebruikt wordt om te ontspannen, focust de bindweefselmassage zich meer op specifieke problemen, zoals:
- chronische pijn
- beperkte mobiliteit
- Herstel van blessures (bv whiplash, vallen, sportblessure)
- Repetitive Strain Injury (RSI)
- houdingsproblemen
- artrose pijn
- Spierspanning of spasmen
Wat kan ik verwachten?
Tijdens de bindweefselmassage zal de massagetherapeut gebruik maken van zijn vingertoppen, knokels, handen, ellebogen en voorarmen. Sommige technieken komen overeen met die van de Zweedse massage, maar dan trager, er wordt meer druk uitgeoefend en het is meer geconcentreerd op de pijnlijke of gespannen gebieden. Het kan zijn dat je gevraagd wordt om diep te ademen als de therapeut zich toespitst op bepaalde gespannen gebieden.
Prijs en tijd
Voor een bindweefselmassage over heel je lichaam betaal je ongeveer 70-80 € voor een 90 minuten durende behandeling. Je kan het ook laten doen op specifieke gebieden. Dit kost dan ook minder en dan duurt het rond de 45 minuten.
Wanneer niet?
Deze massage wordt niet aanbevolen voor personen die:
- Besmettelijke huidziekte, huiduitslag, of open wonden hebben
- Juist geopereerd zijn
- Chemotherapie of bestraling achter de rug hebben, tenzij aanbevolen door uw arts
- Vatbaar zijn voor bloedstolsels. Er bestaat een risico op bloedstolsels die worden verdreven. Als je een hart- en vaatziekte hebt, neem dan contact op met uw arts voordat je aan een massage begint
- Zwanger zijn. Raadpleeg eerst je huisarts. Massage bij zwangere vrouwen moet worden gedaan door massage therapeuten die hiervoor bevoegd zijn.
Wanneer je niet zeker bent of je een massage mag krijgen, kan je best contact opnemen met je dokter of professionele massage therapeut.
Heb je al een bindweefselmassage achter de rug? Of opmerkingen en vragen? Laat het ons weten.