Ga naar de inhoud
Home » Massagesoorten: Aromatherapie massage

Massagesoorten: Aromatherapie massage

Aromatherapie massage

Aromatherapie is een soort van alternatieve geneeswijze die gebruik maakt van etherische oliën en andere aromatische plantenonderdelen om je gezondheid en humeur te verbeteren.

Aromatherapie is een brede term die wordt gebruikt voor veel traditionele therapieën die etherische oliën gebruiken. Onder andere massageolie, of een plaatselijke toepassing waar pure etherische olie wordt gebruikt. De etherische olie wordt ofwel geabsorbeerd door het lichaam of ingeademd.

Hoe werkt aromatherapie massage?

Je neus is verbonden met je hersenen, meer bepaald met het limbisch systeem. Het limbisch systeem controleert onze emoties en beïnvloedt de hormonen en het zenuwstelsel.

Wanneer je de moleculen van de etherische oliën inademt, worden er berichten naar het limbisch systeem gestuurd. Dit kan invloed hebben op je hartslag, stress niveau, bloeddruk, ademhaling, vertering, geheugen en je immuunsysteem.

De etherische oliën kunnen ook worden geabsorbeerd door je lichaam. De positieve eigenschappen van de olie is voor elke soort anders. Zo zijn er oliën waar je rustig van wordt, terwijl je van anderen juist meer alert zal zijn. Hier zijn enkele veel gebruikte etherische oliën en hun eigenschappen.

 • Kamille, lavendel, geranium: kalmerend
 • Ylang ylang, salie, roos, oranjebloesemolie: opbeurend
 • Rozemarijn: stimulerend, zuiverend
 • Eucalyptus, den, theeboom: goed tegen constipatie

De voordelen van aromatherapie massage

Aromatherapie is voornamelijk geschikt voor aandoeningen die te maken hebben met stress of het verbeteren van emotioneel gerelateerde kwalen.

 • Stress en stress-gerelateerde aandoeningen, zoals slapeloosheid
 • Hoofdpijn
 • Spijsverteringsproblemen
 • Premenstrueel syndroom (PMS)
 • Rugpijn

Zestien moeders die waren bevallen van hun eerste kind kregen, 2 dagen na de geboorte, een aromatherapie massage van 30 minuten. Twintig moeders kregen de normale behandeling in het ziekenhuis. De aromatherapie massage groep had beduidend minder last van postnatale depressie, hadden meer energie en voelden zich meer verbonden met hun baby’s. (bron: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16504900 )

Wat kan ik verwachten?

Na een consulatie, worden er één of meer etherische oliën uitgekozen, gebaseerd op wat je nodig hebt. Deze worden dan aan de massage olie of massage lotion toegevoegd.

Tijdens de massage vult de lucht zich met het subtiel aroma van de etherische olie. Voor de rest is het een gewone massage met voornamelijk veel lange bewegingen en zonder veel druk.

Het kan zijn dat de massage therapeut na de massage een mix voorstelt die je thuis kan gebruiken tussen 2 massage therapieën.

Prijs en Tijd

Een aromatherapie massage duurt 30-60 minuten en je betaalt hier ongeveer 30 tot 60€ voor.

Wanneer niet?

Massage wordt niet aanbevolen voor personen die:

 • Besmettelijke huidziekte, huiduitslag, of open wonden hebben
 • Juist geopereerd zijn
 • Chemotherapie of bestraling achter de rug hebben, tenzij aanbevolen door uw arts
 • Vatbaar zijn voor bloedstolsels. Er bestaat een risico op bloedstolsels die worden verdreven. Als je een hart- en vaatziekte hebt, neem dan contact op met uw arts voordat je aan een massage begint
 • Zwanger zijn. Raadpleeg eerst je huisarts. Massage bij zwangere vrouwen moet worden gedaan door massage therapeuten die hiervoor bevoegd zijn.

Wanneer je niet zeker bent of je een massage mag krijgen, kan je best contact opnemen met je dokter of professionele massage therapeut.

Gevaren van etherische oliën!

Je moet vooral oppassen met de geconcentreerde vorm van de olie. Zorg ervoor dat je nooit rechtstreeks deze vorm op je huid aanbrengt. Sommige kunnen hevige irritatie en allergische reacties opwekken. Je moet ze altijd verdunnen in een andere basisolie (zoals olijfolie, hazelnoot of amandel) voor je ermee te werk gaat. Een veel voorkomende verhouding is tussen de 0.5 en 3% etherische olie ten opzichte van de basisolie.

Zwangerschap

Het gebruik van etherische olie is niet aan te raden tijdens de zwangerschap. Vrouwen zijn tijdens de zwangerschap extra gevoelig voor geuren en smaken. Hierdoor kan de etherische olie misselijkheid en irritatie veroorzaken.

Inslikken

Hou je etherische oliën altijd goed uit de buurt van kinderen en huisdieren. De pure geconcentreerde vorm is giftig. Je moet vooral goed opletten voor huisdieren (katten in het bijzonder) en kleine kinderen.

Noodgeval

 • 1) Als jij of een kind toch etherische olie inslikt, verdun de olie dan direct door melk, sojamelk, yoghurt of honing te eten/drinken. Gebruik honing alleen bij kinderen ouder dan 1 jaar.
 • 2) Bel het antigifcentrum en/of zoek medische hulp
 • 3) Als er olie in je oog is geraakt, of je huid is geïrriteerd, verdun dan onmiddellijk met een watten bolletje gedrenkt in een basisolie.

Gebruik nooit water!

Olie is niet oplosbaar in water. Het zorgt er zelfs voor dat de olie zich sneller verspreidt , kan de irritatie verergeren en kan ervoor zorgen dat de olie sneller in je lichaam absorbeert. Zorg dus altijd dat je een basisolie in de buurt hebt om de etherische olie snel te kunnen verdunnen.

Geef een reactie