activia

De Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid (EFSA) is bezig met een onderzoek naar valse gezondheidsclaims en maakte gisteren een lijst bekend van rechtvaardige claims.

Uit het onderzoek bleken er maar 222 claims gerechtvaardigd van de duizenden. Een bedrijf dat verkeerde gezondheidsclaims verspreid via reclame of op de verpakking zal tegen begin 2013 dit moeten aanpassen. Op voorwaarde dat deze lijst wordt goedgekeurd door het Europees Parlement.

Voor iedereen beter

Er zouden geen gezondheidsclaims meer worden gezet op de verpakking indien er aan 1 van de volgende voorwaarden wordt voldaan:

  • het product bevat teveel verzadigde vetten, suiker of zout
  • de gezondheidsclaim is niet gestaafd met een degelijk onderzoek

Het BEUC (Europese consumentenorganisatie) is tevreden dat er over de effecten van bepaalde voedingsstoffen geen misleidende en overdreven beweringen gemaakt mogen worden.

Wanneer een product niet aan de voorwaarden voor een gezondheidsclaim voldoen, kan er wel een voedingsclaim op de verpakking komen. Er kan dan wel vermeld worden dat het product veel vezels bevat als er ook nog bijgezet wordt dat het ook veel suiker (verzadigde vetten of zout) bevat.

Opvallende afwezige

activia van danone

activia van danone

De bekendste afwezige is Danone met de actieve bifidus. Dit bestandsdeel heeft namelijk helemaal geen uitgesproken gunstig effect op de darmflora. Ze gaan nu bekijken hoe snel ze hun campagne voor de Activia producten kunnen aanpassen.

Een bestandsdeel dat wel werkt is de plantensterole. Dit vind je terug in de cholesterol verlagende boter van Becel. Uit onderzoek is gebleken dat plantensterole wel degelijk een positief effect hebben op je cholesterol.

Hopelijk kan je vanaf 2013 wel alles geloven wat ze in reclame zeggen en op verpakkingen zetten.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord