Ga naar de inhoud
Home » Natuurlijke oplossingen voor een goede nachtrust: Deel 2

Natuurlijke oplossingen voor een goede nachtrust: Deel 2

slapen

De gevolgen van slaaptekort samen met de eerste oplossingen kan je in “Natuurlijke oplossingen voor een goede nachtrust: deel 1” terugvinden. Hier volgen nog meer oplossingen voor een goede nachtrust.

Slaap remedies

Hier volgen enkele natuurlijke oplossingen die je kan proberen voor je slaapproblemen. Aangezien iedereen anders is, moet je zelf uitmaken welke oplossing het beste werkt. Dus probeer ze zeker allemaal.

Maak een slaapritueel

Een bad nemen een paar uur voor het slapen gaan kan je helpen ontspannen en ontstressen. Het is maar één van de mogelijkheden. Het maakt niet uit wat je ’s avonds doet voor het slapen gaan, maar zorg ervoor dat je het elke avond doet. Je lichaam zal hier gewoon aan worden en dit relateren aan slapen.

Probeer een zoete snack

melk en koekjes

butterscotch cookie © by stu_spivack

Een tas warme melk drinken met een paar koekjes kan een kalmerend effect hebben op je lichaam. Of een beetje honing in je warme melk of kruidenthee is ook effectief. Als je ’s nachts te vaak wakker wordt omdat je dringend naar de wc moet gaan, kan je beter een half uur voor je gaat slapen iets te eten dat rijk is aan koolhydraten. Probeer een paar toastjes, noten, kaas, tonijn, kip of kalkoen. Ze bevatten allemaal een chemische stof waar je helemaal rustig van wordt.

Serotonine

Als je een depressie hebt, is dit vaak te wijten aan te lage serotonine waarden. Dit is wetenschappelijk bewezen dat dit het slaappatroon beïnvloed. Een supplement genaamd tryptofaan helpt je serotonine waarden te verhogen. Dit kan je terugvinden in bananen, sesamzaadjes, bruine rijst en zonnebloempitten.

Melatonine

Melatonine is verantwoordelijk voor je biologische klok. Als je hier een tekort aan hebt is er een grote kans dat je slaapproblemen zal hebben. Naarmate we ouder worden, zakken deze waarden, daarom lijden er veel oudere mensen aan slaapproblemen. Ook hier helpt tryptofaan je waarden verhogen. Nog andere bronnen van tryptofaan zijn melk, kaas, eieren en kip.

Voldoende zonlicht

zonlicht

Sun © by gr33n3gg

Veel mensen worden overdag niet genoeg blootgesteld aan zonlicht. Je kan beter slapen wanneer je meer zonlicht ziet op een dag. Door het zonlicht stijgen je melatonine waarden. Mensen die ’s nachts werken hebben vaak problemen om te slapen door te weinig zonlicht en een onderbroken slaapschema. Probeer minstens 15 minuten per dag zonlicht op te doen.

Natuurlijke slaapmiddelen

Valeriaan is een kruid waarvan je spieren ontspannen en een rustgevend effect teweeg brengt. Wanneer je dit ’s nachts een uur voor je gaat slapen neemt, zal je veel beter kunnen slapen. Ook melisse is een ontspannend kruid. Maak hier een lekkere thee van en drink dit een paar uur voor je gaat slapen.

Slaap “Nachtboek”

Als je een dagboek bijhoud van je slaappatroon, dan kan je goed opvolgen welke middeltjes wel of niet werken. Probeer enkele oplossingen voor 1 a 2 weken om te zien of dit werkt voor u.

Slaap is een belangrijke factor in ons leven. Het is noodzakelijk voor je gezondheid en om dagelijks goed te kunnen functioneren. Aangezien ons lichaam tijdens de slaap alles verwerkt en je lichaam helpt herstellen is een goede nachtrust belangrijk. Een aanpassing aan je levensstijl kan de kwaliteit en kwantiteit van je nachtrust bevorderen.

Geef een reactie