Ga naar de inhoud
Home » Natuurlijke oplossingen voor een goede nachtrust: Deel 1

Natuurlijke oplossingen voor een goede nachtrust: Deel 1

slapen

Wanneer je slaaptekort hebt, heeft dit verschillende negatieve gevolgen op je lichaam. Daarom zijn er hier enkele oplossingen te vinden die ervoor zorgen dat je de slaap krijgt die je nodig hebt.

Gevolgen slaaptekort

Bijna iedereen zal in zijn leven te maken hebben met slaaptekort. De meeste mensen klagen dan van 2 tot 3 keer per week slecht te slapen. Wanneer je niet elke nacht genoeg slaapt, wordt dit insomnia genoemd. De aanbevolen slaap voor een volwassen persoon is tussen de 7 en 8u per nacht. Wanneer je dit niet haalt, dan is er een grote kans dat je niet goed functioneert overdag.

Slaaptekort kan onze gezondheid slecht beïnvloeden, frustrerend en gevaarlijk zijn. Het is wetenschappelijk bewezen dat wanneer je niet genoeg slaap krijgt, het risico op een depressie en hartziekten drastisch verhoogt.

Een tekort aan slaap zorgt ervoor dat je overdag moe bent en je inschattingsvermogen belemmerd. Hierdoor maak je slechte beslissingen, ben je prikkelbaar en is er een grotere kans op werk- en auto-ongevallen.

De effecten van slaaptekort zijn voor je hersens te vergelijken met dronken te zijn. De symptomen hiervan zijn, snel afgeleid, trage reactietijd, slecht geheugen, verminderde efficiëntie op het werk en motivatie verlies.

Slaap remedies

Hier volgen enkele natuurlijke oplossingen die je kan proberen voor je slaapproblemen. Aangezien iedereen anders is, moet je zelf uitmaken welke oplossing het beste werkt. Dus probeer ze zeker allemaal.

De Slaapkamer

slaapkamer

Bedroom Mont Kiara condo, Kuala Lumpur, Malaysia © by Auswandern Malaysia

Het is belangrijk dat je een comfortabel bed hebt om een goede nachtrust te hebben. Een te harde of te zachte matras kan ervoor zorgen dat je niet goed ontspant. Bijgevolg is een goed kussen ook van groot belang.

Maak de kamer zo donker mogelijk en je slaapt beter bij iets frissere temperaturen. Zorg ervoor dat je kamer absoluut stil is en er geen afleiding is van irritante geluiden. Oordopjes dragen kan een oplossing zijn voor je probleem.

Vermijd computers en andere elektronica op je slaapkamer. Je slaapkamer zou alleen maar moeten gebruikt worden om te slapen. Wanneer je een digitale klokradio hebt is een rode kleur van het scherm het beste. Maak geen ruzie met je partner voor het slapen gaan. Dit kan je van een goede nachtrust beroven.

Cafeïne en Alcohol

Cafeïne kan ervoor zorgen dat je niet gemakkelijk in slaap valt. Probeer dus je cafeïne inname te limiteren tot 1 a 2 kopjes per dag. Je kan het beste geen cafeïne producten meer drinken na de middag als je goed wilt slapen.

Alcohol kan je slaperig doen voelen, maar het zorgt er ook regelmatig voor dat je in het midden van de nacht wakker wordt met barstende hoofdpijn, oprispingen of dat de nood hoog is om naar de wc te gaan. Wanneer het kalmerend effect van de alcohol is uitgewerkt, blijf je gemakkelijker ’s nachts wakker.

Slaap Schema

Probeer elke nacht op hetzelfde tijdstip te gaan slapen en ’s morgens elke dag op hetzelfde uur op te staan. Houd je aan deze uren zelfs al heb je niet goed geslapen. Dit schema bevat ook de weekends. Vermijd middagdutjes omdat dit je schema overhoop haalt en het zelfs tot insomnia kan leiden.

Geef een reactie