Ga naar de inhoud
Home » Hoe kan je de zes meest voorkomende dieetfouten vermijden?

Hoe kan je de zes meest voorkomende dieetfouten vermijden?

zes meest voorkomende dieetfouten

Dieetfouten kunnen je van je streefgewicht afhouden. Maar je bent niet alleen. Veel mensen hebben er al één, of misschien eerder enkele, gemaakt. Hier vind je advies om je niet meer te laten vangen door deze veel voorkomende fouten.

Fout 1: Teveel calorieën binnenspelen.

Start je elke morgen met enkele glazen fruitsap? Of misschien koffie op weg naar je werk? Was jij diegene die aan de automaat een sportdrank kocht?

Als dit je bekend in de oren klinkt, noteer dan het volgende: wat je drinkt kan even belangrijk zijn om af te vallen als wat je eet.

Sommige dranken bevatten evenveel of zelfs meer calorieën dan een vol bord eten. Vloeibare calorieën zullen je geen vol gevoel geven en brengen ook weinig goede voedingsstoffen binnen. Zelfs al drink je elke dag 1500 calorieën, je zal nog altijd honger hebben en je dan overeten, een veel gemaakte dieetfout.

Oplossing: Verminder vloeibare calorieën

Zeg gewoon nee tegen frisdranken met suiker en andere zoete dranken. Thee met veel suiker (warm of koud) en milkshake. Hoewel fruitsap gezonder is als al het vorige, is een stuk fruit toch nog beter dan een glas fruitsap. Het heeft minder calorieën en bevat meer vezels waardoor je sneller genoeg hebt. Water en kruidenthee (zonder suiker) zijn ideale vervangers voor dranken met een hoge caloriewaarde.

Fout 2: Volledige onthouding

Je hebt je voorgenomen om gewicht te verliezen. Je gooit al je favoriete vette snacks weg en kuist de hele koelkast en voorraadkast uit zodat er zeker geen “slecht” eten meer ligt. Dit lukt enkele dagen, maar daarna krijg je op een keer een vreetbui en eet alles op in je huis dat geen fruit is.

Het maakt niet uit hoe gedreven je bent om af te vallen, we smachten naar snacks (vooral de zoete) die we gewoon zijn. Het maakt niet uit hoe goed de eerste dagen gingen, uiteindelijk zal je de drang krijgen om hieraan toe te geven.

Oplossing: Een beetje toegeven

Eten dat je graag eet volledig verbannen, zal bijna altijd leiden tot falen. Het is een soort foltering: iedereen kan de dingen eten die je graag eet en jij mag er niet eens van proeven. Dat zal je zeker niet helpen bij je dieet.

Gun jezelf af en toe een speciale beloning. Hou je porties onder controle en je kan nog steeds je favoriete snack af en toe opeten.

Fout 3: Denken dat het in je genen zit

Je kijkt in de spiegel en je ziet één van je ouders. Het is niet je haar of je ogen, maar je lichaam. Dus je besluit dat je hier niets aan kan doen. Het is tenslotte erfelijk dat je wat meer weegt.

Oplossing: Wees realistisch!

Je genen kunnen in sommige gevallen van obesitas een rol spelen. Vaak zie je een gezin die dezelfde lichaamsbouw delen. Maar in de meeste gevallen in de belangrijkste factor om af te vallen, opgenomen calorieën tegen verbrande calorieën. Dit vertaalt zich naar hoeveel we eten ten opzichte van hoeveel we sporten.

Zelfs al is de rest van je gezin zwaar, er zijn stappen die je kan ondernemen zodat je niet hetzelfde lot moet ondergaan. Sporten en trainen met gewichten zal je helpen om spieren te kweken en bijgevolg je metabolisme verbeteren. Beiden zorgen ervoor dat je afvalt en kan winnen tegen je erfelijk gewicht.

Fout 4: Maaltijden overslaan

Het lijkt logisch. Het belangrijkste om gewicht te verliezen is het aantal ingenomen calorieën verminderen. Waarom sla je dan geen maaltijd over en verminder je het aantal ingenomen calorieën zo ineens veel.

Als je maaltijden overslaat wanneer je probeert af te vallen, dan doe je jezelf meer kwaad dan goed. Hierdoor kan je metabolisme op een laag pitje komen te staan. Dan doe je er veel langer over om je calorieën te verbranden en zal je je waarschijnlijk ’s avonds overeten. Maaltijden overslaan is één van de meest gemaakte dieetfouten.

Oplossing: Sla geen maaltijden over

De meeste mensen slaan het ontbijt over. Het lijkt de gemakkelijkste maaltijd die je niet nodig hebt. Maar in werkelijkheid beïnvloedt je ontbijt het afvalproces het meeste! Als je ’s morgens geen honger hebt, eet dan toch iets kleins. Wanneer je het echt vergeet om te ontbijten in de ochtendspits, zet je wekker dan iets vroeger en neem de tijd om iets te eten.

Fout 5: Toegeven aan “Food-Pushers”

Je kent ze wel. Iemand die je stelselmatig onopgemerkt lekkers geeft. Hij/zij brengt muffins of donuts mee naar het werk. Of geeft je de menukaart wanneer je al gezegd hebt dat je zelf boterhammen bijhebt. Hij/zij is een “food-pusher”.

Oplossing: Denk eerst aan jezelf

Of het nu iemand op het werk is die graag kookt, of je eigen moeder die je maaltijden voorschotelt, sommige mensen aanvaarden geen “nee” als antwoord. Ze hebben het waarschijnlijk zelf niet door dat ze je het moeilijker maken om af te vallen. Leer hoe je nee kan zeggen zodat het werkt. Soms is het zelfs beter om je een tijdje van de pusher te distantiëren.

Fout 6: Je eigen manier van afvallen opgeven

Soms kan het verkondigen dat je op dieet bent aan je vrienden en familie een averechtse uitwerking hebben. Als ze je dieet niet begrijpen of denken dat ze een betere manier weten, kan dit leiden tot ongewenste input of zelfs een woordwisseling. Hierdoor kom je misschien tot het punt waar je gewoon wilt opgeven.

Oplossing: Hou het geheim

Alleen jij weet wat werkt voor jezelf. Dus blijf dit gewoon volhouden. Er bestaat geen regel die zegt dat je aan iedereen moet vertellen dat je probeer af te vallen. Gewicht is een persoonlijke kwestie. Het is jouw privilege om dit zo te houden.

Dieetfouten: conclusie

Tegen welk van bovenstaande dieetfouten zondigde je het meeste? Denk erover na, schrijf ze op en maak dan je goede voornemens. Het zal je helpen om niet in de valkuilen van dieetfouten te stappen. Zoek je de drie beste diëten, check dan zeker dit artikel. Veel succes!

Geef een reactie