Ga naar de inhoud
Home » De voordelen van sporten die je misschien nog niet wist

De voordelen van sporten die je misschien nog niet wist

sporten

Iedereen weet dat sporten je kan helpen om gezond te blijven, gewicht te verliezen of een gezond gewicht te behouden. Maar wat kan sporten nog doen voor u? Hoe kan sporten ons lichaam helpen?

Osteoporose

sporten,joggen

Jogging around the reservoir #3 © by Ed Yourdon

De gevaren van osteoporose worden groter naarmate we ouder worden. Maar er is een gemakkelijke oplossing voor. Wanneer we sporten beoefenen zoals lopen, wandelen, dansen of gewichtheffen, dan helpt dit om onze botten te verstevigen.

Uit een Amerikaans onderzoek (gepubliceerd in “The Journal of the American Medical Association”) is gebleken dat 41 procent van de vrouwen die meer dan 4 uur per dag wandelde, minder heupfracturen kregen dan andere.

Immuun systeem

Gezond zijn betekent een sterk immuun systeem hebben en hier streven we toch allemaal naar. Niemand houdt ervan om ziek te zijn. Een goede manier om je immuun systeem te helpen is door te sporten. Wanneer je sport komen er 2 verschillende soorten immuun cellen vrij in je lichaam die de ziektekiemen in je bloed vernietigen. Hoewel je immuun systeem terugkeert naar zijn oorspronkelijke staat na ongeveer 3 uur, is het effect van sporten cumulatief, het werkt dus beter en langer wanneer je meer sport.

Slapen

Als je al een lange tijd niet goed geslapen hebt, of je in de late namiddag het al moeilijk hebt om je ogen nog open te houden, dan kan sporten je helpen. In een onderzoek met meer dan 2.600 mannen en vrouwen tussen 18-85 jaar, merkte 65% een verbetering in hun slaap op en voelde ze zich minder moe tijdens heel de dag.

Energie en Humeur

Sporten zal je meer energie geven. Het lijkt zichzelf een beetje tegen te spreken, want wie wil er nu gaan sporten als hij/zij al moe is. Maar sporten zorgt ervoor dat je cardiovasculair systeem en andere belangrijke systemen in je lichaam efficiënter te werk gaan waardoor je meer energie krijgt.

Het zorgt er ook voor dat je hersenen gestimuleerd worden om endorfine los te laten. Door deze natuurlijke stof voel je je gelukkiger en meer ontspannen.

Rugpijn

Als je last hebt van rugpijn kan het heel lastig zijn om de dagelijkse taken te doen, laat staan te sporten. Maar sporten is eigenlijk een zeer goede oplossing hiervoor. Niet zomaar sporten, maar gespecialiseerde oefeningen. Start met oefeningen met een lage impact op je lichaam en waar je rug tegen kan. Je traint het best je buikspieren en je lenigheid. Sterke buikspieren en een goede houding zorgen ervoor dat er minder kracht op je rug terechtkomt waardoor je minder last gaat hebben van rugklachten.

Migraine

Wanneer je last hebt van migraine, dan weet je dat je alles wilt proberen om hiervan af te geraken of de pijn te verlichten. Recent onderzoek wees uit dat sporten even goed kan werken als medicijnen of ontspanningstherapie om de frequentie en ernst van de hoofdpijn te verminderen.

Welke sporten en hoeveel

Sporten kan je lichaam in zoveel verschillende manieren helpen. Maar het is niet nodig om elke dag 10 kilometer te gaan lopen. Je moet per week ongeveer 2,5 uur aan rustige sport doen (wandelen, tuinieren, …) en 1 uur intensieve sporten (zwemmen, joggen, fietsen). De intensieve sporten zou je minstens 10 minuten aan een stuk moeten beoefenen per keer.

Hopelijk motiveren al deze vele voordelen die je kan krijgen van sporten je aan om meer te bewegen. Start klein en zet realistische doelen.

Geef een reactie