Ga naar de inhoud
Home » Waarom citrusvruchten in je dagelijks dieet moeten zitten!

Waarom citrusvruchten in je dagelijks dieet moeten zitten!

citrusvruchten in je dagelijks dieet

Fruit en groenten zijn goed voor je gezondheid. Maar citrusvruchten zijn zeker de moeite waard om regelmatig te eten. Hoewel er weinig bekend is over het verband tussen ons dagelijks dieet en ziekten, wordt er wel veel onderzoek naar gedaan en vaak met een positief resultaat.

Recent is er een onderzoek van Harvard gepubliceerd over het verband tussen citrusvruchten en beroertes. Het gaat over de invloed van bepaalde flavonoïden die enkel voorkomen in citrusvruchten. Flavonoïden zijn pigmenten die het fruit hun specifieke kleur geven.

Gedurende 14 jaar warden er 70.000 vrouwen onderzocht. Op het einde van dit onderzoek is gebleken dat citrusvruchten een grote rol spelen in het verlagen van de kans op een beroerte bij vrouwen.

De voordelen van citrusvruchten

Er is een grote variëteit aan citrusvruchten, zoals: citroenen, limoenen, appelsienen en pompelmoezen. Het is algemeen bekend dat het een goede manier is voor je vitamine C gehalte op peil te houden, maar ze bezitten nog veel meer goede stoffen. Zoals:

  • Fructose, glucose en sucrose, deze koolhydraten helpen om je bloedsuikerspiegel onder controle te houden. Citrusvruchten bevatten ook niet-zetmeel-vezels, die helpen je cholesterol te verlagen.
  • Foliumzuur is een in water oplosbare B-vitamine die essentieel is in de productie van nieuwe cellen
  • Kalium is een mineraal dat de balans tussen je lichaamsvocht en zuurtegraad in orde brengt en speelt een rol in de overdracht van de zenuwimpulsen naar je spieren.
  • Phytochemicaliën helpen je te beschermen tegen verschillende chronische ziekten en helpen je om af te vallen.
  • Flavonoïden behoren tot de phytochemicaliën en kan niet alleen helpen bij de preventie tegen kanker maar ook hart- en vaatziekten en beroertes.

Een dieet rijk aan fruit en groenten, vooral die veel vitamine C bevatten, helpen hart- en vaatziekten te voorkomen. Meer nog, vitamine C helpt je ook tegen bloedarmoede. Bloedarmoede komt onder andere voort uit een tekort aan ijzer in je bloed. Vitamine C helpt je hierbij omdat het de opname van ijzer in je lichaam verhoogt. Bloedarmoede kan onder andere resulteren in slechte coördinatie en verminderd denkvermogen.

Het laatste voordeel van vitamin C is dat het je helpt tegen leeftijd gerelateerde cataract.

Pas op als je medicatie gebruikt!

Raadpleeg eerst je huisarts of je apotheker wanneer je medicamenten gebruikt. Het sap van een pompelmoes kan slechte gevolgen hebben in combinatie met medicatie voor iemand die een hartaanval gehad heeft.

Of wanneer een hoge dosis flavonoïden samen gebruikt worden met pillen om je cholesterol te laten zakken, kan dit je lever beschadigen. Dus wees voorzichtig met je citrusvruchten. Zoals bij alles, overdaad schaadt!

Wetenschappers ontdekken meer en meer connecties tussen ons eten en wat we mankeren. Er zijn verschillende bewijzen dat wat je eet een grote invloed heeft op welke ziekten je zult krijgen.

Geef een reactie