Ga naar de inhoud
Home » Beginnen met hardlopen

Beginnen met hardlopen

Beginnen met hardlopen

Beginnen met hardlopen een uitdaging? Misschien wel … maar kan je één minuut na elkaar hardlopen? Dan kan je lopen en je verder ontwikkelen. Leer hoe je moet starten, een plan maken en andere tips die je op weg te helpen om te gaan lopen.

Ik zal beginnen met je als eerste proficiat te wensen. Als je dit aan het lezen bent, ben je onderzoek aan het doen. Hierdoor start je al direct met een voorsprong! Veel mensen starten vol goede moed met lopen om dan na een week of 2 al op te geven. Meestal omdat ze er te snel aan begonnen of zonder de juiste voorbereiding of instelling. Maar jij weet wel beter. Dus zet je schrap voor succes door te starten bij het begin.

Opgelet!

Indien je medische aandoeningen hebt of onzekerheden, kan je best eerst de dokter raadplegen voor je hieraan begint.

Wat je nodig hebt: Kledij, schoenen en extra’s

Een algemene vuistregel voor kledij is je comfortabel kleden. Draag een short of een joggingbroek en een t-shirt die meer spant en bezweet mag zijn. Je kan ook speciale kledij kopen die geen zweet opnemen, maar je kan het best eerst gewoon proberen lopen en zien hoe het gaat.

Denk ook eens na over lagen. Je kan altijd je trui rond je middel binden als je het te warm hebt. Vrouwen kunnen het best een goede sport bh in overweging nemen.

Het belangrijkste van alles zijn de schoenen. Zij zullen je loopervaring goed maken of verpesten. Er zijn veel factoren die bepalen welke schoenen het beste voor je zijn. Hier vind je enkele richtlijnen die je op weg helpen.

Mensen met een plattere voet hebben een schoen nodig met goede stabiliteit. Als je een holvoet hebt (een hoge voetboog) dan moet je meer zoeken achter een gebogen schoen. Omdat je voeten zwellen tijdens de dag, kan je best in de namiddag schoenen gaan passen/kopen. Je voet moet stevig zitten, maar toch genoeg vrijheid rond de enkel. Vergelijk een natte voetafdruk met de afbeelding om te weten welke soort voet je hebt. Als je het niet goed weet, kan je altijd in een sportwinkel advies vragen. Of bij runnerservice een hele analyse laten doen. Goede schoenen zullen van 70 – 100 euro schommelen. Dit is de beste investering die je kan doen om te lopen.

Gebruik een chronometer om jezelf te timen. Een simpele plastiek uurwerk is genoeg. Voor lopers is dit een waardevol hulpmiddel. Je kan zien hoe lang je bezig bent en het is gemakkelijk om stap voor stap sneller te lopen.

Hoewel een mp3-speler niet noodzakelijk is, is het gemakkelijk in te zien waarom zoveel mensen het gebruiken tijdens het lopen. Ritme is een goede drijfveer en muziek kan het lopen aangenamer maken. Tenzij je in het park loopt en luistert naar de natuur.

Kies een route

Nu je de volledige uitrusting hebt, moet je nog zien waar je gaat lopen. Het beste voor je lichaam is om redelijk plat te starten. Je kan in de straten in je buurt lopen (als er een voetpad is en niet teveel verkeer) of misschien is er wel een park, wandelroute of piste in de buurt die je kan gebruiken.

Sommige mensen verkiezen gewoon om te lopen naar waar hun voeten ze meenemen. Wanneer je na een tijd langere toeren gaat maken, vooral diegene die op afstand gebaseerd zijn in plaats van tijd, is het soms handig om via het internet je route te kiezen. Het helpt om een veilige, mooie route uit te stippelen wanneer je met een map een route maakt en je weet perfect hoe ver het is.

Maak een schema

Hier kan je het Trainingsschema: Beginnen met Hardlopen van Relax en Gezond downloaden.

Het tweede belangrijkste om met lopen te starten, is een trainingsschema opstellen. Een schema werkt naar een doel toe. Dit zal je helpen om in bereikbare stappen die je opgeschreven hebt (best eigenlijk een dagkalender) tot het einde te geraken.

Als je juist begint met lopen zal je waarschijnlijk je uithouding eerst moeten opbouwen. Een goed doel is werken totdat je 30 minuten aan een stuk kan lopen. Dit zou je moeten kunnen halen in 12 weken. Probeer 3 keer per week te trainen, 30 tot 45 minuten per keer en train om de 2 dagen.

De eerste week start je rustig aan: loop 1 minuut en wandel er dan 2. Doe dit 10 keer en je zit aan je half uur training. Tijdens je eerste week doe je deze training dan 3 keer en je bent al goed vertrokken. De tweede week, loop je twee minuten aan een stuk en wandelt erna dan 1 minuut. Probeer elke week meer te lopen en minder te wandelen. Als een bepaalde week te vermoeiend is, herhaal je deze week de week erna voor je ze zwaarder maakt.

Afwisselende dagen voor je rust

Wanneer je juist begint, loop je best niet meer da nom de twee dagen. Je spieren hebben ongeveer 48 uur nodig om te kunnen recupereren na het lopen. Tijdens die tijd word je sterker omdat je spieren zich kunnen heropbouwen. Als je drie dagen in de week loopt (vb. Maandag, woensdag en vrijdag) dan zijn de andere dagen je “rust” dagen.

Laat je niet misleiden door het woord “rust”. De meeste professionele regimes raden je aan om iets minder intensief te doen, maar wel iets actiefs. Fietsen of yoga is ideaal. Andere kiezen er dan weer voor om tijdens de rustdagen een half uur te wandelen.

Dit laatste kan zeker geen kwaad. Vergeet niet dat je na elke training nog enkele minuten uitwandelt. Deze “cool down” helpt je lichaam enorm. Het is net zo belangrijk om achteraf nog een beetje te stretchen om blessures te voorkomen.

Zorg goed voor je lichaam en het zal goed voor jou zorgen. Veel geluk met het lopen!

Geef een reactie