Ga naar de inhoud
Home » Afvallen met sporten – Deel 3: Motivatie en Doelen

Afvallen met sporten – Deel 3: Motivatie en Doelen

gemakkelijke dieettips

Ok, dus je bent gestart met sporten, maar wat heeft dit allemaal te maken met op je gewicht te letten? Als je op schema wilt blijven om gewicht te verliezen, dan moet je dit ook volhouden om genoeg kilo’s te verliezen. Zodat je een gezonder, gelukkiger en fitter persoon kan zijn.

Hou een doel voor ogen

Het eerste wat je nu moet doen, is uitvissen wat je nu exact wilt bereiken. Wil je gewoon gezonder zijn of wil je in je kleren van vroeger kunnen? Het maakt niet uit wat je doel is, je moet er gewoon één maken en dit onderweg proberen te bereiken.

Het helpt om duidelijk in gedachten te houden wat je doel is. Wanneer je jezelf meerdere keren per dag voorstelt op je ideale gewicht, zal dit je stimuleren om je doel te bereiken. Het beeld dat je creëert, projecteert zich op je onderbewustzijn en motiveert je zo van binnenuit om je doel te halen. Wat er ook gebeurt, je wilt natuurlijk niet beginnen te stressen en ermee stoppen.

Het zal je verbazen hoe dicht je beeld van je ideale zelf bij het uiteindelijk resultaat kan liggen. Beeld je dan ook nog in hoe je u zal voelen wanneer je beweegt, minder uitbundig eet en fit wordt in plaats van dik.

5 Belangrijkste redenen

Naast je ultieme doel, moet je ook nog een lijstje maken met de 5 belangrijkste redenen waarom je start te sporten en met je afvalprogramma begint. Is je bloeddruk te hoog? Voel je je oud doordat je te veel weegt? Of is het misschien dat je buik af en toe meestuurt in de auto.

Neem deze lijst overal met je mee. Dit is voor het geval je de moed zou verliezen en denkt aan stoppen. Je leest dan je lijst luidop, zodat je weet dat dit echt is wat je wilt en waarom je dit juist doet.

Hou het gemakkelijk!

Je moet er ook nog aan denken om het gemakkelijk te maken wanneer je gewicht wilt verliezen. In de meeste gevallen is je grootste zorg meer calorieën verbranden dan je inneemt. Je moet ongeveer 3.500 calorieën extra verbranden om een halve kilo vet kwijt te geraken.

Water gewicht telt niet mee, maar dit is juist wat de meeste mensen in het begin zullen verliezen. Het belangrijkste aan sporten is dat je gewoon kan blijven eten en toch nog kilo’s kan kwijt geraken op een gezond en redelijk tempo.

Wanneer je niet aan sport doet wanneer je gewicht wilt verliezen, ben je soms geneigd om een uithongeringsdieet te volgen. Hierdoor zal je in de meeste gevallen eerst spiermassa verliezen in plaats van vet. Dit wil je natuurlijk voorkomen! De kans bestaat als je gewicht verliest en niet fit bent, je vermoeid gaat geraken, slecht slapen, emotioneel wordt, stress krijgt en extreem lastig wordt. Dit is niet gezond en je zal het ook niet lang volhouden. Dus je moet het altijd combineren met sporten.

Hou een dagboek bij en beloon jezelf

Probeer je vorderingen elke dag op te schrijven in een soort van dagboek. Dan kan je op elk moment dit dagboek raadplegen om te zien hoe ver je al bent gekomen. Je kan het ook nog gebruiken om te peilen naar hoe je het doet en of je wel of niet genoeg kilo’s verliest aan een redelijk tempo.

Feliciteer jezelf elke keer dat je het juiste gegeten hebt, je aan je wandelschema gehouden hebt, of je niet hebt toegegeven aan een verleiding die dag. Als je het gevoel hebt dat je het niet gaat volhouden, lees dan je dagboek om je te blijven motiveren.

Beloon jezelf NOOIT met eten!

Neem ondertussen de tijd om jezelf te belonen voor de dingen die je goed doet. Negeer de slippertjes die je af en toe maakt en laat ze je niet ontmoedigen. Zet je erover en motiveer je door naar de film te gaan, een pauze te nemen van je werk, naar het strand te gaan of iets anders dat je wilt doen. Maar beloon jezelf nooit met eten! Zoek andere methoden om van het leven te genieten. Jezelf belonen houd het beloningssysteem van je hersenen actief en zorgt ervoor dat je blijft streven naar je doelen.

Deel je up’s en down’s

Vergeet niet op je successen en mislukkingen met je vrienden en familie te delen. Vertel ze hoe trots je bent met je nieuwe levensstijl en geniet mee van hun enthousiasme. Ze willen dat je gezond bent en kan genieten van het leven, net zoals jij.

Het kan zijn dat sommige zich zorgen maken dat je in een ontkenningsfase zit of jezelf aan het uithongeren bent. Stel ze gerust dat je met een zorgvuldig dieet en workouts bezig bent, terwijl je exact weet wat je nodig hebt om er beter uit te zien, je sterker te voelen en langer te leven.

Hoe zorg jij ervoor dat je de motivatie niet verliest en je doelen bereikt?

Geef een reactie