Ga naar de inhoud
Home » Afvallen met sporten – Deel 1: Begin realistisch

Afvallen met sporten – Deel 1: Begin realistisch

gemakkelijke dieettips

Je weegt een beetje teveel en je wilt graag (terug) beginnen sporten. Voor je eraan begint als een kip zonder kop en je klaarmaakt om nog mee te doen aan de Olympische spelen, kan je het beste al terug stoppen.

Je hebt misschien al gepland nadat je met je vrienden hebt overlegd, de media hebt bekeken en je ergste vijand, de spiegel, dat de enige manier om af te vallen een gewoon trainingsprogramma is. Dit kan door hard te trainen of anders regelmatig fysisch en psychisch je spieren op te spannen en dan te ontspannen. Misschien drie keer per week of nog beter elke dag.

Begin met een realistisch programma

Maar daar ligt juist het probleem. Hoe moet je starten? Hoeveel keer per week? Misschien zelfs nog belangrijker is, wanneer je een tijdje zittend hebt doorgebracht of toch niet veel bewogen hebt, wat is de veiligste manier om een doeltreffend trainingsprogramma te starten om af te vallen.

Maak eerst en vooral een afspraak met je huisarts. Denk niet dat je zomaar kan beginnen met blokje rond te lopen. Je huisarts zal je adviseren en ervoor zorgen dat alles zo veilig mogelijk gebeurt. Hij/zij zal aangepaste oefeningen voorstellen die op maat gemaakt zijn voor jouw persoonlijke levensstijl, gezondheid en behoeftes. Maar je moet het natuurlijk niet volledig klinisch aanpakken als je start met sporten.

Doe wat je graag doet!

lopen

ING RUN © by sophiea

Het belangrijkste om te blijven volhouden is dat je iets kiest dat je graag doet. Het maakt niet uit welke sport of activiteit het is. Als je graag veel contact hebt, kan je misschien een teamsport kiezen, of iets waar veel mensen samenkomen. Je kan een lokale basketbalploeg zoeken, zumba lessen volgen of af en toe eens met een groep gaan lopen (zoals één van de verschillende start to run activiteiten).

Als je liever alleen sport, kan je misschien een sport kiezen zoals fietsen of zwemmen. Dit kan je natuurlijk ook altijd met een paar vrienden doen zodat je gemotiveerd blijft. Wanneer je echt graag rond heel veel volk bent, kan je misschien een uurtje rondwandelen in een shoppingcenter.(Dan kan het natuurlijk wel eens zijn dat je aan de verleidingen van een gebakje moet weerstaan. Of iets traditioneler zoals dansen met een partner. Hier zijn verschillende clubs en gemeenschappen voor.

“Het maakt niet uit welke sport of activiteit het is.”

Er zijn praktisch oneindig veel mogelijkheden die je kan doen om van de voordelen van sporten te kunnen genieten. Kies er gewoon één en ga er met een relaxte, leuke houding naar toe. Je bent je eigen niet aan het straffen, maar een levenslange gewoonte aan het creëren om je lichaam te bewegen voor gezondheidsredenen. Je zal je beter voelen, er beter uitzien en misschien nieuwe mensen ontmoet terwijl je die overtollige kilo’s kwijtspeelt.

Ben je een vroege vogel of eerder een nachtbraker? Als je het eerste bent, kan je het best ‘s morgens je activiteit uitoefenen, als je later opstaat kan je misschien beter rond het vallen van de avond sporten.

Hou contact met je arts

Wees realistisch en blijf met je huisarts werken. Je moet naar iets tof mikken dat je zeker regelmatig gaat uitvoeren. Als het iets is dat je niet graag doet, zal het een hele opgave worden en misschien verspil je hier wel een heleboel geld aan. Een goede start is gewoon wandelen, het is goedkoop en heel goed voor je gezondheid.

Je dokter zal je waarschijnlijk ook vertellen om te starten met kleine periodes. Misschien maar een kwartier per keer. Om daarna zachtjes te beginnen op te bouwen om de paar dagen. Als je echt wilt afvallen en je fysiek en gezondheid verbeteren moet je eender welke activiteit minstens drie tot vier keer per week doen. Dit is in het begin zeker beter dan elke dag, omdat je lichaam ook moet kunnen recupereren. Zodat je pijnlijke spieren kunnen genezen voordat je terug begint met je sport.

Blijven volhouden

Uiteindelijk kan je zelfs proberen om elke dag 20 minuten tot een uur te sporten. Maar het is vooral in het begin – en dit kan maanden duren – belangrijk om rustig aan te beginnen en niet te overdrijven. Hierdoor zal je gemakkelijker gefrustreerd worden omdat je het niet kan volhouden. Je moet niet direct een professionele atleet te worden. Dit kan je hart zelfs schade toe brengen doordat je hierin overdrijft.

Onthoud gewoon dat je dit voor je gezondheid doet en om je beter in je vel te voelen. 1 Keer per week sporten is nog altijd beter als 0 keer. Als je later de smaak te pakken hebt en je echt wilt vastbijten om een atleet te worden, pas je schema dan wat aan en ga ervoor. Maar vergeet niet om het eerst rustig aan te pakken.

Geef een reactie